Džon Majkl Ozborn,  poznatiji kao Ozi Ozborn, rođen je na današnji dan, 3. decembra 1948. godine. u Birmingemu, UK. Ovaj poznati hevi metal muzičar, tekstopisac i televizijska ličnost, postao je poznat početkom 70-ih godina, kao vodeći vokal pionirskog benda “Black Sabbath”  , čiji taman i težak  zvuk se često navode, kao ključ za razvoj hevi metal žanra. 

2013OzzyOsbourne_S1_089_EM_181213Ozborn napustio je,  “Black Sabbath” 1979. godine i od tada imao uspešnu solo karijeru. Snimio je 11 solo albuma, a prvih sedam ovenčano je multi – platinum sertifikatima u Americi. Ozi se više puta vraćao bendu, a najskoriji ozbiljan povratak, usledio je 2011. godine, kako bi snimili album “13” koji je objavljen u 2013.

Na osnovu dugovečnosti i uspeha, Ozi je zaslužno dobio počasnu titulu “Godfather of Heavy Metal” (Kum Hevi Metala). Njegova prodaja albuma, kombinovanih karijera, premašuje sto miliona. Kao član Black Sabbatha, primljen je u  Rokenrol Kuću Slavnih u SAD-u, dok je u Velikoj Britaniji uvršten u Muzičku Kuću Slavnih, i kao solo muzičar i kao član benda.

Osbourne ima zvezdu na Bulevaru “Birmingham Stars” u svom rodnom gradu, kao i holivudskom Bulevaru slavnih. Godine 2014. na dodeli nagrada “MTV Europe Music Avards” dobio je nagradu “Global Icon” (Globalna Ikona)

Izvor: Ozzy

foto: photo Ozzy

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here