Iron_Maiden_en_Costa_Rica_BrucePol Brus Dikinson rođen  je na današnji dan, 7. avgusta 1958. je engleski pevač, tekstopisac, pilot, mačevalac, voditelj, scenarista, glumac i marketinški direktor, najviše poznat kao frontmen hevi metal benda Iron Maiden .

Dikinson je započeo svoju muzičku karijeru pevanjem u malim pab bendovima u srednjoj školi i univerzitetu. Neki od njih su Stiks (ne istoimeni bend iz Amerike) 1976, Spid (1977 — 1978) i Šots početkom 1979. Potom se priključuje bendu Samson krajem 1979. godine, gde je stekao ograničenu popularnost pod umetničkim imenom Brus Brus. Napustio je Samson 1981. da bi se priključio Ajron mejdenu, kao zamena pevaču Polu Di’Anu. Debitovao je na albumu The Number of the Beast iz 1982. godine. Bend je od tada izdao nekoliko uspešnih albuma,  što mu donosi svetsku slavu i titulu jednog od najboljih hevi metal pevača svih vremena.

Dikinson je napustio Ajron mejden 1993. godine kako bi se posvetio solo karijeri, a njega zamenjuje Blejz Bejli. Tokom svoje solo karijere eksperimentisao je sa raznovrsnim hevi metal i rok stilovima. Vraća se u Ajron mejden 1999. zajedno sa gitaristom Adrijanom Smitom. Od tada je bend izdao četiri studijska albuma. Dikinson je od povratka u bend izdao samo još jedan solo album Tyranny of Souls. On je stariji rođak Roba Dikinsoa pevača alternativnog rok benda Keterin Vil.[3] Njegov sin Ostin je pevač metalkor benda Rajz to Rimejn.[4]

Dana 19. jula 2011. Dikinsonu je uručio Kvin Meri koledž počasni muzički doktorat za veliki doprinos u muzičkoj industriji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here