Zagreb, 10. maja 2023. – Ludoviko Ajnaudi, jedan od najpopularnijih i najizvođenijih kompozitora našeg vremena i pijanista svetskog glasa, nastupiće 18. novembra u dvorani Galus Cankarjevog doma u Ljubljani!

Ludoviko Ajnaudi je italijanski pijanista, kompozitor, autor muzike za mnoge filmove i televizijske produkcije kao što su „Doktor Živago”, „Ne sa ovog sveta”, „Svetlost mojih očiju”, „Čudan zločin”, „Ovo je Engleska”, “Nedodirljivi”, “Samba”, “Vodeni gatar”, “Treće ubistvo”. Njegova muzika je korišćena u filmovima „Nomadland“ i „Otac“ nagrađenim Zlatnim globusom i Oskarom.

Muzički poznavaoci ga često stavljaju uz imena poput Majkla Najmana ili Filipa Glasa i svrstavaju u žanr minimalizma u klasičnoj muzici. U svojoj muzici magično kombinuje elemente klasike, ambijentalne elektronike, mekog roka i vorld music. U Ljubljani će, pored najpopularnijih pesama poput „Una Mattina“, „Nuvole Bianche“, „Ekperience“, predstaviti i svoj najnoviji album „Undervater“, za koji je dobio prestižnu nagradu Opus Klassik!

Ludoviko Ajnaudi je rođen u Torinu 1955. Možda ga je njegova majka, pijanistkinja amaterka, prva upoznala sa muzikom, posejući seme za uspešnu, svetsku karijeru. Počeo je da studira muziku na Konzervatorijumu u Torinu i diplomirao kod Azia Korgija na Milanskom konzervatorijumu, zatim je studirao kod Lučana Berija, postajući njegov asistent. Godine 1982. njegov talenat mu je doneo stipendiju za Tanglevood Music Festival, gde je prvi put došao u kontakt sa američkim minimalizmom. Narednih nekoliko godina proveo je komponujući za balet, bioskop i pozorište, uključujući “Sul filo d’Orfeo” (1984), “Time out” (1988), “The Vild Man” (1991) i “Salgari” (1995). .), kao i brojna dela za orkestar i ansambl koja su izvedena u milanskoj Skali, pariskom Ircam i njujorškom Linkoln centru. Albumom „Stanze” (1992), zbirkom od šesnaest kompozicija za harfistkinju Sesiliju Šali, krenuo je na „put ka esencijalnosti, pokušavajući da postigne maksimalan ekspresivni intenzitet uz minimum neophodnih”. Ali sa „Le Onde“ [The Vaves] (1996), svojim prvim solo albumom, inspirisanim romanom Virdžinije Vulf, zaista je privukao pažnju sveta klavira.

Nakon toga izdaje seriju solo albuma za klavir i druge instrumente, među kojima stoje „I Giorni” (2001), „Noćnica” (2009) i „In a Time Lapse” (2013), sedmodelni projekat pod nazivom “Seven Dais Valking”, koji je objavljen tokom sedam meseci 2019. Svoje albume je predstavio uživo na rasprodatim koncertima u najpoznatijim salama sveta kao što su Roial Albert Hall, Sidnei Opera House, Barbican, Teatro Dal Verme, a 2016. izveo je svoju „Elegiju za Arktik“, koju je naručio Grinpis, na plutajućoj platformi usred Arktičkog okeana.

Ludoviko Ejnaudi – “Elegija za Arktik” – Zvanično uživo (Grinpis)

Prodaja ulaznica za prvi nastup Ludovica Einaudija u Sloveniji počela je u sredu, 10. maja, onlajn i na prodajnim mestima Cankarjevog doma i preko sistema Eventim.

Organizatori koncerta su: VignaPR, Charm Music, AND Production i Koda Events.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here