U sredu, 11. maja u zaječarskom kultnom klubu “Klupče” nastupiće Jack Oblivian & The Sheiks (Mefis, SAD). Početak je u 22 časa. 


JOJack Oblivian je veliko i uticajno ime rokenrol scene. Na turneji ga prati energični bend The Sheiks, kao i specijalni gost na saksofonu i klavijaturama, Seth Moody. Kombinacija svih ovih faktora nam obećava pravi rokenrol spektakl u Klupčetu!

Kažu da je Memfis rodno mesto rokenrol muzike. Tamo je sve počelo singlom „Rocket 88“ pre 65 godina. Sam Phillips, Sun Records, Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison… U Memfisu su potom svi kroz dekade želeli da snime album, da sviraju koncert ili da tamo naiđu kao turisti. Grad je etiketiran kao najvažniji u istoriji rokenrola, a poslednjih 20+ godina izvestan broj sjajnih i uticajnih grupa, te kantautora iz Memfisa drma modernom nezavisnom scenom, kao i što bar jednom godišnje eksplodira neki novi bend.

U Memfisu od 1993. postoji Goner Records, jedan od najvažnijih nezavisnih garažnih izdavača (Oblivians, Reatards, Jay Reatard, Ty Segall, Harlan T Bobo, Reigning Sound…), a Goner Records 2004. pokreće i Goner Fest, danas prestižni četvorodnevni muzički festival. Osnivač i prvi čovek Gonera je Eric Oblivian.

Najvažniji bend koji se za poslednjih četvrt veka pojavio u ovom gradu svakako su Oblivians, multiinstrumentalni trio koji je svirao pank i bluz manijakalnom posvećenošću i, sa zanatske strane gledano apsolutno amaterski. Od 1993. do 1998. kada su raspušteni, snimili su tri studijska albuma i brdo singlova i što je još važnije, posthumno postali jedan od najuticajnijih garažnih sastava na više mejnstrim grupa poput The Hives, White Stripes, The Black Keys, te današnje predvodnike modernog garaž zvuka kao što su Thee Oh Sees i Ty Segall.

Eric Oblivian se posvetio Goneru, potom napravio i festival. Greg Oblivian je oformio Reigning Sound, oženio se i odselio iz Memfisa sa porodicom, a Jack Oblivian je nastavio da svira u par bendova koje je pokrenuo po raspadu Oblivians (Cool Jerks, The Tearjerkers, Jack-O & The Tearjerkers, South Filthy, Natural Kicks, Limes, Knaughty Knights) i za skoro 20 godina postao lokalni bog otac i guru mlađim generacijama. Naime, Jack Oblivian je naučio da ozbiljno vlada svim instrumentima i počeo da u improvizovanom kućnom studiju snima nagomilane pesme, potom ih predstavi ekipi okupljenih muzičara i onda snime album, pa drugi, treći, sve do sedmog koji je objavljen početkom ove godine.

Jackovu obuku prošli su mnogi bitni muzičari Memfisa: Jay Reatard, John Paul Keith, Harlan T Bobo, Rich Reatard, James Godwin, NOTS, a sam Jack je pekao zanat kod sledećih šefova: Tav Falco, Arthur Lee, Nathaniel Mayer, Jeffrey Evans…
Kao kakav rokenrol trener mlađih kategorija poslednjih nekoliko godina svira sa nekada lokalnim vunderkindima, a danas prvacima memfiske rok scene „ispod 30“, The Sheiks, sa kojima je objavio živi album „Live!“ krajem 2014. i nedavno studijski „The Lone Ranger Of Love“. Anti-heroj, harizmatični luzer, tihi propovednik bludničenja i disko odmetnik, Oblivian sve više podseća na Alexa Chiltona, neprežaljenu lokalnu legendu. 40% albuma hommage je ovom velikom gradskom rokenroleru i njegovom bendu Big Star, dok je ostatak rezervisan za Oblivianovo istraživanje unutar bluza, roka 70-tih, fanka i pržećeg bugivugija na prepoznatljiv način svojstven pomenutom maestru. Radi se o još jednom remek-delu iz kuhinje ovog gospodina koji je pokrenuo svoju izdavačku etiketu Mony Records i sam sebi objavio ploču.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here