U utorak, 8. marta, u galeriji Doma omladine Beograda biće otvorena Izložba naziva  “ZABRANJENO PLAKATIRATI: PRIČA O BULDOŽERU”. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 časova, a svi zainteresovani postavku mogu razgledati do 20. marta. 


Buldozer-foto-Tone-Stojko-1978Uoči otvaranja, 8. marta, Galeriji Doma omladine Beograda će biti upriličena panel diskusija o fenomenu grupe Buldožer i socio-političkoj realnosti njenog vremena, sa Momčilom Rajinom (srpski likovni i muzički kritičar, teoretičar i istoričar), Draganom Ambrozićem (muzički kritičar, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda) i Mihom Colnerom (istoričar umetnosti i kustos, Foton galerija u Ljubljani).
Organizacija: Photon, Centar za savremenu fotografiju, Ljubljana i Dom omladine Beograda

Ovom izložbom se obeležava četrdesetogodišnjica nastanka Buldožera, jedne od prvih jugoslovenskih rok grupa, kao i izdavanje albuma prvenca u decembru 1975. godine pod nazivom “Pljuni istinu u oči”.

Buldozer-foto-Miro-Mele-1975Buldožer se smatra najistaknutijim i najautentičnijim kulturnim fenomenom u Sloveniji i bivšoj Jugoslaviji. Predstavlja krajnje odstupanje od normi popularne i rok muzike tog perioda. Izložba se fokusira na vizuelnost benda i predstaviće dokumentarnu i režiranu fotografiju, video zapise i vizuelni material u vidu omota i postera koji su u velikoj meri uobličavale kompletan identitet Buldožera. 

Na izložbi će biti predstavljeni radovi velikog broja fotografa, među kojima su: Igor Antič, Janez Bogataj, Vojko Flegar, Jure Jančič, Zvone Kukec, Tomaž Lunder, Miro Mele, A. Milačić, Marjan Paternoster, Matjaž Prešeren, Goran Pavelić Pipo, Željko Stojanović i Tone Stojko.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here