U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru biće održana  izložba koncertnih rok fotografija – ROCK MOMENTI 2014. – tri autora: Zorana Mojsina, domaćina iz grada Bora, Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojkovića iz Beograda. Ova tri autora predstaviće se, sa 100 koncertnih rok fotografija velikog formata. Otaranje izložbe zakazano je za ponedeljak, 18. avgust. Početak je u 19 časova. 

Anamarija Vartabedijan
Anamarija Vartabedijan

Posle dugogodišnjeg upornog rada, prevashodno baziranog na entuzijazmu, dobijenih nagrada na polju rok fotografije, više uspešnih izložbi širom bivše Jugoslavije (fotografski trio „Rok momenti“) i niza samostalnih izložbi, Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković, u fotografiji prevashodno opredeljeni za dokumentovanje rok koncerata, odlučuju se za novu koncepciju projekta „Rok momenti“: saradnju sa autorima rok fotografije iz drugih gradova: Zoran Mojsin (EFIAP) – Bor; Miloš Milojević (FSS1) – Zaječar;  Nemanja Đorđević (urednik fotografije na internet portalu www.balkanrock.com) –  Vranje;  Raša Milojević (MF FSS / EFIAP/b / EsFIAP) – Zaječar.

Ideja projekta je povezivanje fotografa različitih generacija iz nekoliko gradova Srbije koji su svojim angažmanom kroz izložbenu aktivnost, u prethodnom periodu doprineli novom umetničko-likovnom pogledu na jedan specifičan fotografski žanr.

Izložba predstavlja foto-dokumentaciju koncertne aktivnosti rok muzičara sa domaće i strane scene i raznolikost izraza šest autora – fotografa, pripadnika tri različite generacije, sa ciljem da se podstiče, razvija i afirmiše rokenrol kultura i rok fotografija širom Republike Srbije.

Na izložbama je predstavljen izbor najboljih fotografija iz opusa gore navedenih autora nastalih na rok koncertima i festivalima širom Srbije u poslednjih nekoliko godina.

Zoran Mojsin
Zoran Mojsin

Na prvoj izložbi pod nazivom “ROCK MOMENTI i prijatelji 2014.” koja je održana maja meseca u Domu omladine Beograda predstavilo se svih šest autora, a izloženo je 100 fotografija. Izložbu je pred velikim brojem posetilaca 15. maja otvorio Dragan Ambrozić.

U Domu kulture Knjaževac otvorena je izložba ROCK MOMENTI 2014. na kojoj su se predstavili sa svojih 100 fotografija Raša Milojević kao domaćin izložbe, Anamarija Vartabedijan i Stanislav Milojković. Izložbu je otvorio gospodin Pera Ducić.

U Zaječaru u okviru ovogodišnje 48. Gitarijade, a u saradnji sa Narodnim muzejem Zaječara, održala se izložba Miloša Milojevića, domaćina iz grada Zaječara, Anamarije Vartabedijan i Stanislava Milojkovića. Izložbu je otvorio Dragutin Matošević, fotograf i urednik portala Barikada.

Anamarija i Stanislav će posle zaječarske izložbe, 15. avgusta zajedno sa Zoranom Mojsinom postaviti izložbu u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, a krajem septembra sa Nemanjom Đorđevićem će otvoriti izložbu u Galeriji Narodnog muzeja u Vranju.

Stanislav Milojkovic
Stanislav Milojkovic

O celom projektu ROCK MOMENTI 2014. u predgovoru katalogu izložbe David Vartabedijan je napisao:

„OD UČESNIKA DO SVEDOKA“

Istorija je jedna strašno čudna i vrlo promenljiva pojava. Egzaktnosti tu nema, zna se da pobednici pišu svoje priče ili istoriju kako vam već drago.  Ovde, pred Vama je prikazan deo kako lične tako i kolektivne istorije, a nadasve istorije rokenrola, koji uprkos raznim udarcima ispod pleksusa izdržava  sva tmurna previranja i smicalice. Zato,  posmatrajte ove fotografije,  možda ćete se setiti nečega, nekih radosnih detalja iz života,  ali svakako ih zapamtite i nemojte zaboraviti da Vam sutra ne bi isto pričali…

Samim tim da se ne bismo prisećali, te slušali neke lažne priče, na ovoj izložbi se šestoro rokenrol fotografa, potrudilo da sačuva te dragocene ROCK MOMENTE i da ih otrgne od zaborava, potom da ih opet u novom obliku  vrati u našu vrlo često izlapelu memoriju. Poetika čak šest prisutnih autora je evidentno  različita.  Upravo je to lepota ove postavke kao i same muzike koju autori prikazuju. Sve može biti različito ali sve ima svoj jedan jedinstveni cilj, a nadasve stav.  I baš tu relaksiranost i nesputanu slobodu rokenrolu niko ne može oduzeti (a to se danas itakako računa).

Na ovim fotografijama dokument je prešao vrlo lagano u umetnički pristup. Nekome će možda i biti svejedno, većina sve ove izložene radove može da vidi jednim običnim klikom miša negde u binarnom svetu. Međutim potrebna je spretnost, snaga i svevideće oko mačke u mraku da bi to došlo do Vas. E, baš u tome ovim autorima (a neki od njih istrajavaju i decenijama) nije svejedno i nikako i ne sme da bude, zarad njih samih, zarad Nas i zarad umetnika koji su uhvaćeni u datim, nekad čak katarzičnim trenutcima.  ROCK MOMENTI zato i postoje.  Od učesnika do svedoka…

 

ROK MOMENTI (Anamarija Vartabedijan, Stanislav Milojković i Aleksandar Zec) su se do sada predstavili šest puta sa izložbom u regionu, a tri puta u Beogradu za nepunih godinu i po dana 2007. i 2008. godine.

2007.  New Moment Galerija Ideja, Beograd

2007. VIVA LA POLA! Summer revolution rock festival! Pula – Hrvatska

2007. String Festival, Galerija otvorenog univerziteta u Subotici

2008. ROK MOMENTI – LIVE@ SKC, Galerija SKC, Beograd

2008. Nektar Demofest, Galerija Doma omladine, Banja Luka, BIH

2008. Belgrade Beer Fest

BIOGRAFIJE AUTORA:

Anamarija Vartabedijan je rođena 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu 1998. godine gde je i magistrirala na slikarskom odseku, smer mozaik, kod prof. Branka Miljuša 2001. godine. Od 1998. član je ULUPUDS-a, a od 2001. godine član je i ULUS-a. Član je Umetničkog saveta ULUPUDS-a za 2012-14. godinu. Priredila je dvadeset i devet samostalnih izložbi slika, crteža, mozaika, fotografija i ilustracija u zemlji i inostranstvu od 1995. godine do danas. Osamnaest puta je izlagala sa porodicom Vartabedijan u muzejima i kulturnim centrima u zemlji i inostranstvu. Grupno izlaže od 1994. na preko sedamdeset izložbi. Predavač je na Visokoj školi strukovnih studija Beogradska politehnika.

Bavi se rok fotografijom već deset godina. Urednik je fotografije u nedeljnom rock i art web magazinu: www.davidsubrock.com. Fotografisala je preko trista koncerata i svirki u regionu i sarađivala je sa mnogim bendovima kao što su: Goblini, S.U.S., Concrete Worms, Kud Idijoti, Neno Belan i Fijumensi… 2006. godine osnovala je neformalnu grupu autora rok fotografije „Rok momenti“ i organizovala i postavila niz izložbi u regionu u toku 2007. i 2008. godine koje su izazvale veliko interesovanje javnosti i bile izuzetno medijski propraćene.

Dobitnik je više nagrada iz oblasti likovne i primenjene umetnosti – za mozaik (1996), grafički dizajn (1997), fotografiju (2008), slikarstvo (2012) i ilustraciju (2013).

Stanislav Milojković rođen je 1966. godine u Beogradu. Fotograf je i urednik fotografije u beogradskom listu ”Danas”. Već tri decenije beleži atmosferu i dešavanja na rokenrol koncertima. Prve fotografije (sa koncerta Erika Kleptona na beogradskom Sajmu) objavio je 1984. u Omladinskim novinama, kada je imao 17 godina. Ubrzo otpočinje saradnju sa omladinskom štampom širom nekadašnje Jugoslavije –objavljuje u Poletu, Mladini, Studentskom listu, Stavu,  Mladosti.., potpisuje fotografije za omote ploča Partibrejkersa,  Discipline kičme, KUD Idijota, Marčela, Kande Kodže i Nebojše, Microsnica…

Imao je preko dvadeset samostalnih izložbi fotografija u beogradskim galerijama: Barutani, Domu omladine Beograda, SKC-u, Nju Moment Galeriji Ideja, Rex-u, O3onu; kao i u Kragujevcu, Užicu, Požegi, Čačku, Kraljevu, Zrenjaninu, Požarevcu, Subotici, Puli i Banja Luci… U aprilu 2008. je imao izložbu u Kulturnom centru Srbije u Parizu. Godine 2013. imao je samostalnu izložbu sa Nemanjom Đorđevićem „Pesme ispod pokrivača“, REX, Beograd. Dobitnik je Gran Prija-a na Međunarodnoj izložbi rok fotografije “Gitarijada 2007” u Zaječaru.

Njegove fotografije se nalaze na www.popboks.com – web magazinu za popularnu kulturu, a bio je i fotograf sajta  www.jelentop10.com.

     Zoran Mojsin, EFIAP, je rođen u Titovom Užicu 1971. godine, a od 1980. godine živi i radi u Boru. 2005. godine počinje ozbiljnije da se bavi fotografijom. U fotografiji se posebno interesuje za rok fotografiju i studijski akt. Učestvovao je na mnogim grupnim međunarodnim izložbama (Kina, Argentina, Francuska, SAD, Vijetnam, Hong Kong, Kipar, Švedska, Slovenija, Engleska, Rumunija, Indonezija, Bosna i Hercegovina, Belgija, Tajvan, itd…) kao i na domaćim izložbama.

Samostalnu izložbu fotografija “Line and Shadow” imao je u Boru 2012. godine u bioskopu “Zvezda”. Dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja za fotografiju, 2010. godine dobija zvanje AFIAP (Artiste FIAP), a 2012. i titulu EFIAP (Excellence FIAP).

U cilju prezentacije svetske fotografije u Boru pokreće dve izložbe fotografija, 2008. godine izložbu „Bor“, a 2010. „Čovek i rad“ koje imaju najveće svetske patronate FIAP, PSA, UPI, ISF i FSS .

Osnivač je i predsednik foto kluba Bor i član upravnog odbora Foto Saveza Srbije.

plakat-BOR1

100 fotografija formata 30 x 40cm i 30x45cm pomenutih autora možete razgledati u periodu od 18. do 31. avgusta 2014. u Muzeju rudarstva i  i metalurgije u Boru. Dodjite i uzivajte u Rock`n`Roll momentima. 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here