Na ovogodišnjoj dodeli Evropskih festivalskih nagrada za 2014. godinu, morsko izdanje EXIT Avanture, Sea Dance u Budvi, proglašen je za najbolji evropski festival u kategoriji do 40.000 posetilaca po danu.


Za festivalske „Oskare” glasalo je rekordnih 1,2 miliona festivalskih fanova zajedno sa novinarima i ekspertima iz muzičke industrije. Na sea_dance-300x240ceremoniji u holandskom gradu Groningenu proglašeni pobednici u 12 glavnih i tri specijalne kategorije. U izboru za glavnu nagradu u kategoriji preko 40.000 posetilaca dnevno, prošlogodišnji pobednik EXIT festival, našao se među prva tri u Evropi.

Nagrada je uručena direktoru EXIT-a i osnivaču Sea Dance festivala Dušanu Kovačeviću, koji se tom prilikom zahvalio svima koji su svoje glasove poslali na Petrovaradin i Jaz: „Posle nagrade za EXIT u 2014 primiti ovakvo priznanje za Sea Dance ove godine je znak da je koncept EXIT Avanture odlično primljen od strane publike iz celog sveta. U pitanju je jedinstven koncept na svetskom festivalskom tržištu sa dva festivala u okviru jedne velike Avanture. Postignut je istorijski uspeh, jer se prvi put dogodilo da debitantsko izdanje jednog festivala osvoji ovako značajnu nagradu. Nova nagrada je još jedna podrška naporima EXIT tima da poveže region, te da Srbija i ceo Balkan prepoznaju kreativne industrije i turizam kao istinske šanse za njihov razvoj i ekonomski rast“.

Prošle godine, EXIT i Sea Dance festival imali su 260.000 posetilaca iz više od 50 zemalja sveta, a ove godine, zahvaljujući novim partnerstvima u Evropi, očekuje se porast inostranih gostiju. Prema proračunima USAID-a i nadležnih državnih institucija, EXIT kroz turizam ekonomiji Srbije doprinosi sa 15 miliona evra godišnje, a kako prenosi i CNN, godišnja vrednost međunarodne promocije Srbije kroz EXIT procenjena je na oko 90 miliona dolara.

 

Izvor: Remix Press

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here