Multietničku grupu mladih sa Kosova i Metohije, koji prvi put zajedno borave u Novom Sadu i na Exit festivalu, posetili su danas Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Branimir Stojanović, zamenik premijera Kosova i Dušan Kovačević, osnivač i direktor Exit festivala, na kojem su pre 15 godina prvi put nakon građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, na jednom mestu zajedno nastupali umetnici iz svih krajeva nekadašnje zajedničke države. Proces regionalnog povezivanja krenuo je putem umetnika i mladih, koji su te godine jasno poručili da bez obzira na bolnu prošlost, imaju puno pravo na zajedničku konstruktivnu budućnost.


mladi sa kosova na exitu7Predstavnici mladih srpske, albanske, bošnjačke i goranske nacionalne zajednice sa Kosova, koju su u protekla dva dana bili saputnici i posetioci Exit festivala, kroz zajednički razgovor su i na na konkretan način prikazali ovogodišnju poruku Exita o 15 godina širenja ljubavi.

Upravo zato g. Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, poželevši im dobrodošlicu, istakao je da ovakvi susreti su najbolji način da se odmaknemo od predrasuda koja nam je prošlost ostavila i okrenemo se budućnosti u kojoj muzika, kao univerzalni jezik, može biti tema naših razgovora, gde ćemo, kao sada tokom Exita razgovarati o tome “ko će koju binu postetiti i nastup kog izvođača slušati”.

Branimir Stojanović, zamenik premijera Kosova, izjavio da je cilj akcije da se duh Exita tj. duh mira, tolerancije i saradnje prenese i na prostor Kosova i Metohije. “Uradićemo sve da se mladima oslobodi prostor kako bi u budućnosti zajednički organizovali nešto slično poput Exita na prostoru Kosova i Metohije”.

Dušan Kovačević je podsetio da je Exit jedini festival na svetu te veličine i značaja, koji je nastao iz društvenog aktivizma mladih, i da duboko veruje u budućnost onoga što je tzv. Exit genercija započela još pre 15 godina. Osnivač i direktor Exita dodao je da samo zajednička misija saradnje i povezivanja svih sadašnjih i budućih generacija na Balkanu, može da obezbedi kolektivni prosperitet uz iskorišćenje najvažnijeg resursa sa ovim prostorima, onog ljudskog. Kovačević ističe da će to posle biti najbolji primer celom svetu u kojem će termin balkanizacija dobiti potpuno novo značenje.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here