Koncertni serijal „Džez za DŽ”, u susret 39. Beogradskom džez festivalu, nastavlja se u subotu, 23. septembra od 13 časova u Domu omladine Beograda a program je posvećen studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Ovoga puta u fokusu je bend Into the Rabbit Hole, predvođen talentovanim trombonistom Kostom Vukašinovićem. 

Muzika sastava Into The Rabbit Hole je pisana u tradiciji džez i klasične muzike, a sadrži elemente modernog zvuka, gruva, kao i nekoliko vokalnih numera. Kroz vrlo intiman pristup, bend daje lični osvrt na modernog čoveka, njegov suživot sa svetom, vremenom u kom živi i odrasta. Članovi benda su: Kosta Vukašinović – trombon, Katarina Jović – vokal, Kristijan Mlačak – sopran saksofon, Ljubomir Turajlija – tenor saksofon, Bojan Cvetković – klavir, Boris Šainović – kontrabas, e. bas i Nikola Banović – bubanj.

U susret koncertu koji publika besplatno može posetiti u subotu na Platou Milana Mladenovića (u slučaju kiše Centralni hol DOB), popričali smo sa Kostom o njegovom radu i planovima za budućnost.

Kako ste se našli i pronašli u džez muzici i zašto baš trombon?

Kosta Vukašinović: Kako sam suviše kasno upisao muzičku školu za bilo koji instrument sem duvačkih, pored flaute i klarineta odlučio sam se ipak za neki limenjak. Što se džeza tiče, interesovanje verujem da sam poneo iz kuće. U tim godinama takođe sam želeo da izbegnem koncertnu praksu odela i kravate, što sam verovao da u džezu nije slučaj. Malo sam se prevario.

Sa svojim kolegama oformili ste bend “Into the Rabbit Hole”, recite nam nešto više o muzici koju stvarate i postavi benda.

Kosta Vukašinović: Bend čini nešto više članova nego što je uobičajeno u malom sastavu. Pored ritam sekcije, imamo tri duvača i dva vokala na nekoliko numera. Svakom od članova benda je “posvećena” po jedna numera u kojoj donosi glavnu temu i vodi ceo bend. Muziku bih, za sada, ostavio svima osim sebi da komentarišu. Jedino bih dodao da je za mene vrlo intimna i da je proces nastajanja trajao dugo.

Sa bendom planirate objavljivanje prvog autorskog albuma, kakvi su dalji profesionalni planovi sa ovom postavom?

Kosta Vukašinović: Želeo bih da imam mogućnosti da ovu muziku izvodim sa ljudima pored kojih mi je lepo, kao što je sada, u ovoj prilici, slučaj.

Aktivan ste član duvačke sekcije Big benda Radio-televizije Srbije. Kakva iskustva nosite iz tog ansambla?

Kosta Vukašinović: Verujem da je to bila najveća škola koju sam mogao da dobijem. To je za mene zaista vaspitno-obrazovna ustanova. Verujem da mi sviranje u Big bendu dosta doprinosi, pogotovo sada kada su tamo naši zaista najbolji mladi muzičari, od kojih može mnogo  da se nauči. Za starije se podrazumeva.

Kako vidite svoj dalji profesionalni razvoj i karijeru u budućnosti, šta su Vaše želje?

Kosta Vukašinović: Mislim da nema toliko mesta karijeri, koliko možda nekoj zdravoj ideji i budućnosti. Stoga bih želeo da svirka i muzika budu najčešće sa ljudima koje volim, da izvodimo što više autorske muzike, i da pokušamo da barem za jedno veče nekako promenimo okruženje u kojem se nalazimo. Imam već skice za nove numere, koje ne mogu da odvojim od zvuka muzičara i prijatelja sa kojima živim i radim.

Svake godine u okviru koncertnog serijala ,,Džez za DŽ” posebno mesto u programu pripada studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Šta mislite o ovakvom načinu afirmisanja džeza i mladih muzičara?

Kosta Vukašinović: Mislim da ovakvu praksu treba negovati, i da je ovaj program jedno od lepih događanja i prilika za mlade muzičare.

Šta publika može da očekuje od vašeg nastupa 23. septembra u Domu omladine Beograda?

Kosta Vukašinović: Program će svakako biti šaren, znam toliko da nikome neće biti dosadno. Iskreno se nadam da će se nekima muzika i dopasti.

Koncertni program „DŽEZ ZA DŽ” pokrenut je sa željom da publici približi savremenu srpsku džez scenu, ali i da pruži podršku domaćim džez muzičarima. Osim što je svojevrsna najava Beogradskog džez festivala, u znaku kojeg je tradicionalno mesec oktobar, za cilj ima i negovanje dobrog muzičkog ukusa i stvaranje nove džez publike, posebno među mladima.

Tokom prethodnih deset godina u okviru programa „DŽEZ ZA DŽ” Dom omladine Beograda je organizovao brojne koncerate, kako već renomiranih umetnika, tako i mladih nada srpske džez scene. Svake godine posebno mesto u programu pripada studentima Katedre za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, čije koncerte DOB organizuje u saradnji sa ovom obrazovnom institucijom.

Fakultet muzičke umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu (FMU) je osnovan 1937. godine, kao Muzička akademija sa 7 odseka, da bi u međuvremenu prerasla u instituciju koja danas, na osnovnim i Master akademskim studijama, organizuje nastavu na 13 studijskih programa.

Od školske 2011/2012. godine FMU je nosilac TEMPUS projekta, kojim se uvodi interdisciplinarnost u muzičke studije u zemljama Zapadnog Balkana u skladu sa evropskim standardima. Ovaj projekat je, nakon višedecenijskih napora, omogućio osnivanje Katedre za džez i popularnu muziku (2012), koja ove godine obeležava 11 godina rada. Njeni članovi su Vladimir Nikolov (šef katedre), Aleksandar Cvetković (šef odseka), Luka lgnjatović, Dragan Ćalina, Vesna Petković, Novak Mijović, Vanja Kevrešan, Sava Miletić, lvan llić, Milan Nikolić i Anđelko Stupar. Kao gostujući profesori do sada su angažovani brojni istaknuti džez umetnici, među kojima su Džonatan Krajsberg, Vojan Zulfikarpašić, Mišel Hendriks, Simon Rihter, Stjepko Gut, Kristin i lngrid Jensen.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here