Srpska dizajnerka nakita Jelena Dinić je osvojila bronzanu nagradu za dizajn nakita na ovogodišnjem prestižnom međunarodnom takmičenju A’ Design Award and Competition.

Njena kolekcija nakita „The Link“ privukla je veliku pažnju međunarodnog stručnog žirija koji joj je dodelio ovu prestižnu nagradu, a među dobitnicima nagrada iz celog sveta u preko 100 kategorija, Jelena je jedina nagrađena dizajnerka nakita iz Srbije.

„The Link“ je unikatni dizajn prstena upotpunjen pratećim minđusama i priveskom. Kreiranjem ovog modela nakita Jelena je iskoristila pojam “karika” i njegovo osnovno značenje povezivanja, kao deo nečeg većeg – lanca, sa simbolikom Zemljinog satelita Meseca koji, prema nekim tumačenjima, takođe povezuje. U samom dizajnu se jasno vizuelno prikazuju oba motiva, integrisana u jednostavnu formu.

„Prsten je komad nakita koji nosi svaka žena na planeti. Ovaj konkretni model je materijalizacija nečega čemu se svi divimo, a to je Mesec, i nečega čemu svi prirodno težimo, a to je povezanost sa ljudima koje volimo. Njegova posebnost leži u tome da nešto tako daleko i nedostižno možemo nositi svakoga dana, uobličeno u sveden i elegantan dizajn komada nakita“ – kaže Jelena.

Jelena Dinić se bavi dizajnom nakita više od 10 godina, dok je u zlatarskoj industriji prisutna preko 20. Njeni radovi su četiri godine zaredom osvajali prvu nagradu na domaćem Sajmu nakita koji se tradicionalno održava u Novom Sadu. Domaća priznanja su je i motivisala da uzme učešće i na međunarodnom takmičenju dizajnera nakita, gde nagrada takođe nije izostala.

A’ Design Award and Competition je međunarodno, žirirano takmičenje za dizajn u raznim oblastima koje se održava od 2010. godine i svrstano je u pet najcenjenijih takmičenja u svetu. Ova nagrada je međunarodni pokazatelj kvaliteta i savršenstva u dizajnu, priznata je širom sveta i privlači pažnju kompanija, profesionalaca i različitih interesnih grupa.

Sam sistem takmičenja je potpuno objektivan. Članovi žirija su akademici, profesori, iskusni dizajneri, preduzetnici i novinari iz preko 130 zemalja. U trenutku odlučivanja članovi žirija ne znaju čije autorsko delo žiriraju, jer na uvid dobijaju samo prijavljene radove bez podataka o dizajneru. Nakon što svako samostalno boduje radove, bodovi se sabiraju i na osnovu toga se proglašavaju dobitnici nagrada. Ocenjuje se više aspekata dizajna: sam dizajn, funkcionalnost, upotrebljivost, ergonomija, inženjersko umeće, prezentacija, inovacija, tehnologija, neuobičajeni interesantni detalji, tržišna vrednost i specifičnost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here