Nova zvezda evropske džez scene, austrijska pevačica Lia Pale, večeras od 23 časa, u sali Amerikana Doma omladine Beograda na programu 31. Beogradskog džez festivala. Ova talentovana i mlada vokalna solistkinja će beogradskoj publici predstaviti aktuelni album “My poet’s love”, koji je inspirisan pesmama Hajnea i Rilkea. Tim povodom popričali smo sa Liom o aktuelnom albumu, predstojećem koncertu i njenoj muzičkoj inspiraciji. 


Lia_Pale03_c_Julia_Spicker

Objavili ste drugi album ,,My poet’s love” u februaru ove godine. Šta se promenilo od Vašeg prethodnog izdanja? Smatrate li da ste sazreli u muzičkom smislu?

Lia Pale: Snimak je kao muzička fotografija, koja predstavlja jedan trenutak u vašem stvaralaštvu i na neki način vas navodi da se osećate kao da gledate u stare fotografije kada slušate snimak. Vraća vas u taj trenutak, sećate ga se, ali ste svesni da je to prošlost i nakon njega samo nastavljate dalje da se razvijate i menjate u muzičkom smislu.

Budući da ste Vaš novi album nazvali “My poet’s love”, možete li nam reći na koji su Vas način Rilke i Hajne inspirisali za ovo izdanje?

Lia Pale: Poznati ciklus pesama “Dichterliebe – a poet’s love” Roberta Šumana, sa Hajneovim pesničkim opusom, nas je insprisao da napravimo sopstvenu muzičku interpretaciju ovih pesama. U to vreme sam počela da čitam Rilkeova pisma mladom pesniku Hajneu i u potpunosti se zaljubila, tako da smo odlučili da pesme ova dva pesnika, uz pomoć Matijasa Ruega, pretočimo u muziku. Rilke i Hajne se dosta razlikuju, što je bilo veoma fascinantno za mene.  Hajneova jedinstvena ironija i Rilkeova mistična produbljenost su ono što me je najviše inspirisalo.

Kako biste opisali Vaš pristup muzici i šta je ono što Vas najviše inspiriše?

Lia Pale: Inspirišu me posvećenost, strast prema detaljima i hrabrost muzičara da pokažu svoju ranjivost kako bi bili kreativni.

 

Koji džez muzičari su imali najveći uticaj na Vaš muzički stil?

Lia Pale: Bili Holidej je imala, i još uvek ima, veliki uticaj na mene. Zavisna sam od snage emocija koje ona prenosi i njenih jedinstvenih fraza. Ali tu su i Net King Kol, Majls Dejvis, Kount Bejsi, Elington i mnogi drugi.

 

Šta ste čuli o Beogradskom džez festivalu i džez sceni u Srbiji?

Lia Pale: Ne mogu da dočekam da vidim Beograd, jer mi je mnogo njih reklo da su ljudi tamo divni, ali i da je atmosfera u ovom gradu posebna. Veoma sam uzbuđena što ću videti i doživeti Beograd.

 

Šta očekujete od Vašeg koncerta u Beogradu i kakav ste repertoar odabrali da se predstavite srpskoj publici?

Lia Pale: Juče smo imali dugu i intenzivnu probu, na kojoj smo pripremili set-listu za ovaj koncert. Mada, nikad se ne zna, uvek bi trebalo biti spontan. Trenutno pokušavam da se oslobodim svih očekivanja, kako bih mogla da se iznenadim.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here