Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko takmičarskih kategorija, kao i revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama”, „Regionalna panorama” i „Domaća panorama”. Planirane su brojne tribine, razgovori sa gostima festivala, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Na konferenciji za medije u Domu omladine Beograda učestvovali su Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala; Nenad Dragović, v. d. direktora Doma omladine Beograda; Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala; Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, i Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Sve pripreme urađene su po planu i Grad Beograd je spreman za 69. Martovski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, čije je otvaranje planirano za sutra, izjavio je pomoćnik gradonačelnika i predsednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović. Mladenović je rekao da je siguran da će publika uživati u jednom sjajnom programu koji su pripremili umetnički direktor, selekciona komisija i žiri. “Grad se u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja, Filmskim centrom Srbije, prijateljima festivala, sponzorima i Domom omladine, kao organizatorom ovog našeg najdugovečnijeg festivala dokumentarnog filma, potrudio da sve pripreme budu urađene po planu kako bi ova manifestacija mogla sutra da počne”, rekao je Mladenović.

On je tom prilikom saopštio da je dobitnik nagrade za životno delo 69. Martovskog festivala profesor Nikola Lorecin, dodavši da je Odbor tu odluku doneo jednoglasno na predlog umetničkog direktora festivala. Prof. Nikola Lorecin zahvalio je na priznanju za životno delo i podsetio da se tokom cele svoje karijere borio da dokumentarni film bude sve samo ne puko preslikavanje stvarnosti. Uručenje nagrade će biti 29. marta u Domu omladine Beograda (19 časova) na svečanom otvaranju manifestacije.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi. Cena ulaznica je popularnih  250 dinaradok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here