Kolumbijski basista i kompozitor Juan Garcia Herreros, poznat i pod svojim scenskim imenom Snow Owl (snežna sova) nastupiće sasvojim bendom na predstojećem Nišville jazz festivalu u petak 14. avgusta.


Snow-Owl (1)Hereros u čije reference ulazi i nominacija za Latin Grammy, sarađivao je tokom karijere sa mnogim džez, pop i latino zvezdama među kojima su mnogi dobitbici Grammy nagrada i Oskara:Al Jarreau, Elton John, Christina Aguilera, David Newman,Lalo Schifrin, Antonio Sanchez, Jojo Mayer, Randy Newman, Terri Lyne Carrington, James Spaulding, Lew Soloff, Mark Whitfield, MamadouDiabate…

Juan Garcia Herroskojisvirašestožičani bas, odnosno, kontrabasgitaru (standardnigitarskištimnižizaoktavu) rođen je u glavnomgraduKolumbije – Bogoti.Kada mu je bilo 9 gdinasaroditeljima se seli u prvo u New York gdepočinje da učiflautu, a popreseljenjunaFloridupočinjenjegovointeresovanjeza bas gitaru, a u srednjojškolipohađačasovedžezteorije. S obzirom da njegovaporodicanijemogla da muplaćaprivatnečasove – basgitaruučisamostalno, a profesormuzikekoji je vodio i srednjoškolskiorkestar, primetivšivelikitalenat,ohrabrujeHererosa da, kada mu je bilo 16 godina, poče da uči ikontrabas i priključi se  školskomsimfonijskomorkestru. Posvećenoste veomabrzoisplatilajer je većgodinudanakasnijepoložioaudiciju i postaočlanprofesionalnogTampa Bay Simfonijskogorkestra. Na takmičenju u New Orleansudobio je stipendijučuveneBerklee College of Music,apodiplomiranju, kada mu je bila 21 godina, vratio se u New York i započeoprofesionalnukarijeru.

Okruženraznolikošćumuzičkihstilova, uspvao je veomabrzo da svojesposobnostiprilagodirazličitimmuzičkimidiomima: oddžezaprekopopa, fanka, salse, raznihrokstilova (uklkjučujući i hevy metal!), pa do klasične i avangardnemuzike – alibezugrožavanjasopstvenogmuzičkogintegriteta i origanlogzvuka. Poslednjihdesetgodinanjegova “baza” je u Beču, ali i daljeveomačestonastupa i snima u Americi, gde je prošlegodine bio nominavanza Latin Grammy nagradu u kategorijinajboljihalbuma (zaostvarenje “Normas”), kaoprviKolumbijac, ali i prvi bas gitaristakojem je to ikadapošlozarukom. Na tom albumuHerreros je krenuo odnazivadžezstandarda (Norma našpanskomznači – standard)  ipreveoihnašpanski, pa je tako, na primer,Koltrejnovajednostavnabluztema “Mr. P.C.” (“prekrštena” u  “Senor C.P.”) sadakompleksnapoliritmičkakompozicijau 5/4.Kakosamkaže, svakooddžezera u jednomtrenutkusvojekarijeretreba da snimi album sastandardima. “Jasam to učinionasvojnačin, odnosno, napisaokompozicijeposopstvenomosećajukakostandarditreba da izgledajudanas u 21. veku”.  Rečju: afričkibubnjevi, latinoostinato figure, vatrenemelodije, nepravilnibalkanskiritmovi i“vrišteće”gitare – svenajednommestuuzzarepašćujućukompaktnostizraza.

Presstext - English

Dobitnik je i mnogihevropskihdžezpriznanja, a nastupao je nakoncertnimpodijumima i festivalima u Evropi, Americi i Aziji. Njegovialbumu se redovnonalazenalistamaprestižnihmagazina i radio stanicasaobestraneAtlantika.  Osimkaoizvođač,Herreros je aktivan i kaopedagog – izmeđuostalog, držao je master klasove i naBečkojmuzičkojakademiji, Moskovskomkonzervatorijumu, kao i naBerklee jazz akademijikoju je i sampohađao. Pre šestgodina je pozvan da predaje bas gitarunaDžezinstitutu u Gracu.Boravak u NišuiskoristićeizasusretsamladimmuzičarimanatradicionalnomNišvilleworkhsopu.

PoznatievropskidžezkritičarAlfred Krondraf rekao je u jednoj recenziji: „Ako postoji naslednik Jaco Pastoriusa – onda je to Juan Garcia Herreros“.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here