Mi smo grupa entuzijasta koja je sebi postavila za cilj da u Beogradu napravi Rok muzej, u kojem bi ravnopravno bilo predstavljeno stvaralastvo umetnika iz cele Srbije. Za početak smo osnovali Institut za savremenu muziku i pokrenuli inicijativu za osnivanje muzeja. Vodila su nas dva osnovna motiva: Prvi je što je istorija domaće popularne muzike dovoljno bogata i ne zaostaje ni za jednom svetskom metropolom, bilo u kvantitetu ili kvalitetu, a drugi je bila potreba da se sačuva i održi sećanje na vrednosti te muzike i kulture,  što je u današnjem trenutku apsolutno neophodno.


Rok MuzejROK MUZEJ bi trebalo da osim stalne i putujuće postavke obuhvati i druge aktivnosti kao što su “Kuća slavnih”, edukacija, tribine, predavanja, radionice, projekcije tematskih filmova i tako dalje.

Ovo je ogroman posao i zato nam je potrebna podrška svih koji dele naš stav. Jednostavno nemamo prava da rok kulturu prepustimo zaboravu – zbog sebe, a posebno zbog onih koji dolaze. Sigurni smo da ima puno istomišljenika koji su godinama sakupljali i čuvali fotografije, stare instrumente, nosače zvuka i sve drugo što ih podseća na neka vedra i kreativna vremena. Bilo bi lepo i korisno da se sve to nađe na jednom mestu, u jednoj kući i ostane dostupno svima.

 SEĆANJE NA BUDUĆNOST

Muzej rokenrola nije potreban samo Beogradu, on je potreban svakom ozbiljnom velegradu na svetu, jer od polovine dvadesetog veka naovamo nije postojala kultura koja u istoj meri poništava granice i afirmiše globalizam u najplemenitijem vidu. Dovoljno vremena je prošlo da stvari vezane za rokenrol postanu deo istorije, ali je još mnogo više ostalo za dalje napredovanje, grananje i usavršavanje.

Beograd je oduvek na vreme, ili sa minimalnim – razumljivim – zakašnjenjem prepoznavao nova, sveža strujanja u rokenrolu i obeležavao ih samosvojnim konceptima i doprinosom koji nije bio zanemarljiv. Sve vreme ostavljani su dragoceni tragovi kojima je – da ne bi izgledeli i nestali – potreban odgovarajući odnos, tretman i, konačno, prostor u kome će predmeti koji jednu veoma specifičnu i nesumnjivo vrednu istoriju predstavljaju i simbolizuju moći i da je pričaju, svakome ko želi da sluša. Svakoj novoj generaciji, svakom novom posetiocu, za još mnogo godina za nas. Ne postoji osoba u Beogradu koju rokenrol nije barem okrznuo, a mnogi životi njime su zauvek obeleženi, kroz stalno traganje za novim manifestacijama talenta, veštine, tolerancije, širine i, posebno, slobode duha. Smisao muzeja – a posebno muzeja rokenrola, još uvek veoma živog i aktivnog umetničkog i socijalnog organizma – kao mesta gde se istorija čuva u prezentuje, samo je jednim delom u očuvanju i poštovanju prošlosti. Drugim, velikim delom, on svoju svrhu ispunjava postavljanjem i održavanjem uporišta za sadašnjicu i čvrstog temelja na kome je moguće graditi budućnost. Kolektivno sećanje na nedoživljeno, tako često u rokenrol mitologiji, na taj način moći će da postane sećanje na stvarnu, bolju budućnost.

Aleksandar Žikić

 

Krov za davno sazidanu kuću

Verovatno ne treba spominjati da je u Beogradu već odavno stanje sa muzejima vrlo zabrinjavajuće. Najznačajniji su zatvoreni, ali to ne bi trebalo da bude opravdanje da se ne razmišlja o otvaranju novih. Kako je Beograd poslednjih godina postao vrlo zanimljiv brojnim mladima iz celog sveta čini se da je stara ideja o otvaranju rok muzeja ponovo više nego akuelna. Naravno, uz turističku atraktivnost ovaj muzej bi, pre svega, imao značaj kao centar za stručno prezentovanje jednog od najbitnijih segmenata domaće masovne kulture.

 

Od kasnih predesetih godina, kada su se stidljivo pojavile prve reakcije na novi američki zvuk, pa do današnjih dana, rock’n’roll je postao jedan od najznačajnijih oblika kreativnog izražavanja mladih generacija. I tokom tih 55 godina u Srbiji je stvorena bogata, raznovrsna i uticajna scena. Temelji su odavno iskopani, zidovi šareno obojeni, a sobe pune muzike. Vreme je da na pravi način ta scena dobije i krov.

Petar Janjatović

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here