Eksperimentalni dream pop bend iz Engleske, Northwest, održaće koncert 21. februara u Kulturnom Centru LAB u Novom Sadu. Kao podrška nastupiće art-rock projekat Al Berkowitz (London) i lokalni ambijent lo-fi duo Дримкрафт i Ivan Čkonjević. Samo dan kasnije, 22. februara, nastupiće i u Studentskom Kulturnom Centru u Kragujevcu. Kao podrška nastupiće art-rock projekat Al Berkowitz.


Northwest trenutno važi za jedan od najperspektivnijih umetničkih projekata na nezavisnoj muzičkoj sceni. Njihov zvuk definisan je kao ”nostalgičan, nov, eksperimentalan, sinematičan, eteričan” i upoređivan sa delima velikana kao što su Portishead, Cocteau Twins, Debussy i Rober Wyatt.

Northwest je nastao krajem 2015. godine kada su se multi-instrumentalista, kompozitor i producent Ignacio Simón i vizuelna umetnica i kompozitorka Mariuca García-Lomas preselili iz Španije u Veliku Britaniju. Ovaj umetnički par je prvih godinu dana na novom tlu proveo na proputovanju kroz Englesku i Škotsku. Inspirisani ovim putovanjima počeli su da rade na svom prvom albumu koji je napisan i snimljen za manje od godinu dana, u izolaciji u jednom selu blizu Londona. Medijsku pažnju stekli su svojim prvim singlovima (“Reflection”, “Wind” i “Look At Me”) koje su snimili u svom kućnom studiju i samostalno objavili početkom 2016. godine, uz minimalnu promociju. Sve tri kompozicije prate efektni i zagonetni video snimci koji su autorsko delo pevačice Mariuce.

Northwest su svojom kreativnošću uspeli da stvore originalnu i drugačiju atmosferu: jedinstvenu mešavinu eksperimentalnih jazz ritmova, tajanstvenih i magičnih vokala, klasične muzike, delikatne produkcije i nostalgičnih tekstova. Njihov predstojeći debi album, koji će biti izdat u toku 2018. godine, jedan je od najočekivanijih albuma na nezavisnoj muzičkoj i umetničkoj sceni. Najbolji dokaz toj činjenici su dva nedavno objavljena singla, predivne kompozicije “Same Old Sky” i “Sun” koje uz propratne sinematične video prezentacije idealno najavljuju zvuk i estetiku prve zvanične Northwest ploče.

Al Berkowitz je art rock projekat pod vođstvom kompozitora i producenta Ignacia Simóna (Northwest). Sastav je osnovan 2006. godine u Madridu i pored Ignacia punu postavu čine i Lorenzo Palomares (bubanj) i Santiago Estrada (bas gitara). Do sada su objavili dva studijska albuma, “Barely Nice” (2009) i “A Long Hereafter / Nothing Beyond” (2013), izdanja koja su osvojila sjajne recenzije, naročito u Španiji, Austriji i Velikoj Britaniji. Na koncertu u Kragujevcu Ignacio Simón nastupiće solo i na akustičnoj gitari izvesti nekoliko Al Berkowitz numera.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here