Na  poslednjoj stanici dvonedeljnog  boravka u Kini, a na poziv Kineske jazz Asocijacije, direktor Nišvila Ivan Blagojević je sa direktorima ostalih evropskih džez festivala posetio grad Guandžou gde je razgovarao i sa Liu Ying direktorkom Xinghai Concert Hall, najveće koncertne sale u ovom gradu  i potpredsednicom Guangzhou  Xinghai Arts Group, kao i sa profesorima  muzičkog  konzervatorijuma u ovom gradu.


Xinghai Concert Hall 1Ivan Blagojević kaže da se nada da će dvonedeljno predstavljanje Nišvilla, privući  kineske turiste u Srbiju.

–  Osnovanost ovakve želje, zaključuje  direktor Nišvilla, potvrdio mi je i naš domaćin, izvršni potpredsednik i generalni sekretar Kineske džez Asocijacije Adam Yong Huang, koji mi je u dvosatnom razgovoru između ostalog rekao da sve veći broj kineskih turista tokom leta dolazi u Evropu sa ciljem da posete upravo muzičke festivale. S obzirom na to da se, u konkurenciji ostalih džez festivala iz centralne i istočne Evrope čiji su predstavnici takođe posetili Kinu, našim domaćinima možda i najviše dopao koncept Nišvila, gospodin Huang, inače jedan od najboljih kineskih basista, mi je obećao da će se i lično angažovati na još većoj promociji Nišvila ali i ostalih kulturnih potencijala Srbije u Kini.

Liu Ying direktorka Xinghai Concert Hall i direktor Nisvila Ivan BlagojevicIvan Blagojević objašnjava da konzervatorijum u Guandžou, kao i koncertna sala,  nose ime po poznatom kineskom kompozitoru  Xian-u Xinghai-u koji je rođen u ovom gradu.

       – Na Xinghai konzervatorijumu, kaže Blagojević školuje se preko 2.000 studenata muzike,  a  u saradnji sa verovatno najpoznatijom džez akademijom na svetu, na džez odseku koji se se zove „Berklee on the road“,  svoje džez obrazovanje stiče oko 100 kineskih studenata.  Osim razgovora o učešću kineskih džez sastava na predstojećim izdanjima Nišvilla, uključujući i studente i profesore konzervatoruijuma koji bi osim nastupa, trebalo da se uključe i kao predvači na Nišville workshopu – dogovoreno je da, po principu reciprociteta, narednih godina posredstvom Nišvilla nekoliko srpskih džez grupa nastupi u Kini.

Tokom boravka u Gunadžou, direktor Nišvila je sa prisustvovao i koncertima velikih imena džeza (Dee Dee Bridgwatter, Victor Wooten Trio…) održanim u Xinghai Concert Hall, kongresnom kompleksu koji osim velike sale sa 1.500 mesta ima još nekoliko manjih prostora.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here