Nikola Vranjković svestrani je beogradski umetnik: rock muzičar, autor, muzički producent, ali i pesnik. Njegova pozicija na sceni nezavisna je i samostalna – u pitanju je poseban fenomen koji na različite načine traje više od dvadeset pet godina. Više od deset godina bio je ključna autorska ličnost kultnog beogradskog benda Block Out s kojim je snimio četiri studijska albuma.

Pre poslednjeg albuma s Block Outom, Vranjković 2001. godine objavljuje svoje prvo samostalno izdanje “Za ovde, ili za poneti” a nakon raspada matičnog benda objavljuje mini album, nastao u saradnji s muzičarima iz sastava  Darkwood Dub, Orthodox Celts i Goribor, te istoimenu knjigu “Bremeplov” (2014.) i dvostruki album “Veronautika” (2017.) nazvan po pesmi snimljenoj s Damirom Martinovićem Mrletom iz riječke grupe Let3.
Uz vlastite muzičke projekte Nikola Vranjković važno je ime regionalne muzičke scene. Kao renomirani muzičar, koncertni audio inžinjer i producent sarađivao s brojnim istaknutim muzičarima, uključujući Bajagu i Instruktore, Let 3, Massima, Darka Rundeka te  sastave Eyesburn, Darkwood Dub, Goblini, Orthodox Celts, E-Play i sve istaknutiji hrvatski bend Lika Kolorado. Dobitnik je nagrade “Strune od svetla” koja se dodeljuje za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rock i blues muzici, a “Veronautika” je proglašena jednim od najboljih regionalnih albuma te, prema glasovima slušalaca radija “Beograd 202”, albumom 2017. godine. Nikola Vranjković sa svojim bendom nastupa po celoj regiji, a jedan od vrhunaca njegove koncertne turneje bio je veliki audio-vizualni spektakl u beogradskoj Kombank dvorani, koncert koji je, prema rečima novinara “razvalio kontinuum prostora i vremena”. Prava prilika za upoznati ovog muzičkog genijalca biće na prvom ekskluzivnom zagrebačkom koncertu, 23. maja u klubu Sax. Nikola svira s bendom koji čine bubnjar Vladan Božilović, basista Ivan Mihailović, gitarista Danilo Ikodinovski, Milan Vučković te Ivan Zoranović koji svira i klavijature. Informacije o početku prodaje ulaznica biće objavljene uskoro.

Naslovna fotografija: Nemanja Đorđević

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here