Muzički sastav EYOT nastupao je uživo na njujorškom “WNYC” u aprilu 2023. godine, u kultnoj emisiji “New Sounds – Soundcheck”, a taj nastup je sada izabran u devet najboljih, od preko stotinu koji su održani tokom prethodne godine. O statusu ove emisije najbolje govori da su u njoj ranijih godina gostovala muzička imena kao što su Filip Glas, Džošua Redman, Bil Frisel, Jo Jo Ma i mnogi drugi.

Dve kompozicije sa ovog nastupa grupe EYOT naći će se na njihovom prvom zvaničnom živom albumu “Quindecennial”, koji ovog februara izlazi za nemačku izdavačku kuću Neuklang. 

O ovom predstojećem albumu Vojislav Pantić, najpoznatiji srpski džez kritičar u pratećem tekstu između ostalog zapisuje:

„Album „Quindecennial“ zaokružuje petnaest godina delovanja kvarteta EYOT, najuspešnijeg srpskog džez sastava na globalnoj sceni. To je izuzetno redak jubilej u svetu džeza gde razmeni ideja sa novim licima u novim formatima stremi velika većina stvaralaca. Znajući to, prirodno se odmah nameće pitanje: čime se nadahnjuju Dejan Ilijić, Slađan Milenović, Marko Stojiljković i Miloš Vojvodić, šta ih i dalje vodi da sa jednakim žarom nastavljaju zajednički umetnički poduhvat? – Odgovor daje ovaj album.“

Podsećamo, muzički sastav EYOT je nosilac GODUM nagrade za najbolju srpsku džez grupu 2022. godine, po oceni Udruženja džeza, zabavne i rok muzike, a do sada su objavili pet albuma, sve za inostrane izdavače i nastupali u više od trideset država sveta. Njihova muzika predstavlja sveži zvuk koji spaja kulturu džeza, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora.

Photo by VANJA KESER

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here