Na današnji dan, 24. decembra 1945. godine, u mestu  Stouk, (Stafordšir, Engleska) rođen je Ian Fraser “Lemmy” Kilmister. Ovaj cenjeni gospodin, proslavio je 69. rođendan. Sve najbolje Lemmy!


250px-Lemmy-02  Naravno, vodeći vokal i basista, pri tom glavni tekstopisac, osnivač i jedini stalni član hevi metal benda Motörhead, koji će naredne 2015. godine nastupiti na evropskom festivalu  Exitu Novom Sadu. Bend će ovom prilikom proslaviti i 40 godina postojanja, jer je 1975. Motorhed počeo putovanje, koje je promenilo rokenrol scenu zauvek.

Takođe, Lemmy je bivši član sastava “Hawkwind”.

Na osnovu svog izgleda i glasa, načinio je od sebe ikonu.

Lemmy je izbačen iz benda Hokvind (Hawkwind) kada je uhapšen na Američko – kanadskoj granici u Vindzoru, Ontario, kada je optužen za posedovanje narkotika. Proveo je pet dana u zatvoru.

Nakon svega, želeo je da formira sastav pod imenom “Bastard” sa gitaristom Larijem Volisom i bubnjarem Lukasom Foksom. Kada ga je njegov menadžer obavestio da bend naziva “Bastard” (“Kopile”) nikada neće zaživeti, Lemmy odlučuje da promeni ime u “Motörhead”, što je inače naslov poslednje pesme, koju je ikada napisao za svoj prethodni bend “Hawkwind”.

Ubrzo su Volisa, kao i Lukasa zamenili Edi Klark i Fil Tejlor.  Sa ovom postavom bend je počeo da niže uspehe. Njihov zvuk odgovoarao je Lemijevim obožavaocima ali se ubrzo dopao i pratiocima pank roka, što je možda poteklo od njegovih svirki sa bendom The Damned” , kada im je bio potreban basista.

Uspeh Motorheda doseže vrhunac između 1980. i 1981. godine, sa velikim brojem hitova na engleskim top listama (UK charts), uključujući i poznati singl Ace of Spadeskoji je još uvek favorit među publikom.

Bez obzira na velike turbulencije u bendu u vidu promene članova, i što je Lemi jedini stalni član, to ne sprečava Motorhed da i dalje objavljuje pesme i nove nosače zvuka. Ipak, trenutna postava nije promenjena od 1995. godine, a pored Lemija, čine je: Fil Kembl (Philip Anthony Campbell) i Miki Di (Mikkey Dee).

Opširnije: OVDE

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here