Gregori LeNoir “Gregg” Allman rođen je na današnji dan, 8. decembra 1947. godine u Nešvilu,Tenesi. Američki rok, bluz pevač, tekstopisac, klavijaturista, gitarista i jedan od osnivača sastava “The Allman Brothers Band”.
Gregg_Allman_(5880514910)

Uključen je zajedno sa bendom u Rok en Rol kuću slavnih 1995. godine. Kada je, 16. septembra 2006. primljen u Kuću slavnih u Džordžiji (Atlanta), predstavio ga je  guverner Džordžije, Sonni Perdue. Tada je u solo deonici izveo  “Oncoming Traffic”, “Melissa”, and “Georgia on My Mind”. Onda je uz podršku kolega, kao što su Bill Berry, Peter Buck, and Mike Mills  (R.E.M) odsvirao i “Midnight Rider”. Njegov prepoznatljiv glas doveo ga je na 70. mesto Roling Stounove liste “100 najboljih pevača svih vremena”.

Početkom sedamdesetih godina “The Allman Brothers Band” doživeo je veliki uspeh. Njihov album “Live at Filmore East” smatra se najboljim nosačem zvuka ikad napravljenim, a veliki broj pesama napisao je upravo Greg Alman. Neobično za to vreme, ali bend je bio “stacioniran” na jugu Sjedinjenih država, i označavan kao “južnjački rok”. Greg je njihov muzički žanr definisao kao fuziju roka, bluza i kantri muzike.

Nakon pogibije Dvejna Almana (Duane Allman), kao i basiste Berija Oklija (Berry Oakley) godinu dana kasnije (obojica su stradala u nesrećama u kojima su bili uključeni motocikli), bend je nastavio da radi.

Greg je razvio i solo karijeru, i izveo bend pod svoje ime. I pored problema sa zdravljem nastavio je sa turnejama. Njegov poslednji album “Low Country Blues”  objavljen 2011. godinepovratak je bluzu.

Almanovi memoari pod naslovom  ” My Cross to Bear” objavljeni su 1. maja 2012. godine.

Opširnije na: Gregg_Allman

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here