Nathaniel Adams Coles (Nat King Cole) preminuo je na današnji dan, 15. februara 1965. godine.220px-Nat_King_Cole_(Gottlieb_01511)

Na startu karijere bio je poznat kao vrhunski džez pijanista, ali je svetsku slavu stekao zahvaljujući svom nežnom baritonu, nastupajući kao pevač big bandova ali i malih džez sastava. On je bio jedan od prvih crnih amerikanaca kojeg su ugostile brojne televizije. Njegova popularnost ostala je i nakon njegove smrti, te još uvijek ima status jednog od najvažnijih muzičara u istoriji Sjedinjenih Američkih Država.

Kad je imao samo 4 godine , njegova porodica preselila se iz Alabame u Chicago, jer mu je otac dobio posao  u lokalnoj baptističkoj crkvi. Cole je naučio da svira orgulje od svoje majke, Perline, koja je takođe radila u crkvi kao orguljaš. Svoj prvi javni nastup, imao je sa svega četiri godine, kad je izveo: Yes! We Have No Bananas. Njegovo klasično muzičko obrazovanje počinje sa 12 godina, tad ne uči samo jazz i gospel, već i evropske klasike, od Johanna Sebastiana Bacha do Sergeja Rahmanjinova.

Cole je započeo svoju muzičku karijeru sredinom 1930-ih, u tinejdžerskim danima i  od tad ima umetničko ime Nat Cole. Njegov stariji brat, Eddie Cole, ubrzo se pridružio sastavu u kojem je nastupao Nat kao basista. Braća Col snimila su prvu ploču 1936. godine pod Eddijevim imenom. Nastupali su po raznim klubovima, tamo je Nat zaradio i nadimak King (Kralj). Na jednoj od turneja dospeo  je do kalifornijskog Long Beacha, gde je odlučio da ostane.

Oženio se plesačicom Nadine Robinson i preselio u Los Angeles, u kojem je osnovao King Cole Trio, koji se sastojao od Nata na klaviru, Oscara Moora na gitari i Wesleya Princa na kontrabasu. Trio je nastupao po Los Anđelesu u drugoj polovini tridesetih godina  i snimio brojne pesme za radio.

Prvi veći uspeh Nat King Cola kao pevača bila je izvedba pesme Straighten Up and Fly Right. Tekst se  bazirao na vrlo popularnoj staroj bajci iz zajednice američkih crnaca, koju je koristio i njegov otac kao inspiraciju za svoje verske propovedi. Veliku popularnost kod šire publike, Cole je postigao nakon izvedbe pesme Mona Lisa, iz 1950.

Cole je bio prvi afro-amerikanac,  koji je imao vlastitu radio emisiju. Bio je takođe prvi koji je dobio i vlastiti tv show kasnih pedesetih na nacionalnoj mreži.

Nat Cole imao je problema sa svojom bojom kože, i izvan rasno zadrtog juga, još 1948 kupio je kuću u kvartu Los Angelesa u kojem su tada živeli isključivo bogatiji belci. Kad se uselio, došli su mu predstavnici Udruženja kućevlasnika i rekli – da oni ne žele nepoželjne osobe u svom komšiluku,  na to im je Cole odgovorio: “Ni ja, a ako vidim da  neko nepoželjan želi da se useli , biću prvi koji će zbog toga žaliti”.

Druga žena bila mu je Maria Ellington, s njom je imao troje dece i još dvoje koje je usvojio. Njegova deca Natalie Cole, i Ike Cole takođe su postali pevači, a pre njih, još tokom 1950.  mlađi brat Freddie Cole.

Nat King Cole nastupao je u brojnim kratkim filmovima, nastupio je i u sceni s W. C. Handyjem u filmu St. Louis Blues u kojoj je svirao. Takođe je nastupio i u filmu Nat King Cole Story  i  u vrlo poznatom westernu Ballad of Cat Ballou.

Nat King Cole, bio je strastveni pušač.  Preminuo je 1965. godine od posledica raka pluća. Imao je 45 godina.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here