Dvanaesti album Mostar Sevdah reunion-a pod nazivom „Lady Sings the Balkan Blues” ugledao je svetlost dana i biće uvertira za novu turneju.  Nakon fenomenalnih  koncerata  održanih u  decembru  u Beogradu  i  Novom  Sadu možemo ih uskoro čuti u  Užicu  14.02. u Kulturnom  centru  i 15.02. u Domu kulture u Novoj Varoši “Jovan Tomić”.

Foto: Jasmina Pobric

Priča o Mostar Sevdah Reunionu počinje 1993. godine kada je Dragi Šestić, producent benda, snimio ansambl audio kasetu sa par numera koja je distribuirana u ograničenom izdanju među njegovim prijateljima. To su bila ratna vremena na Balkanu i povod za snimanje je bio samo beg epizoda da na jedan jedini trenutak zaboravimo sva zlodela i patnju. Zatim su dali obećanje da će “cijeli svijet znati za sevdah” – jednog dana kada dođe do kraja rata. Ispunili su obećanje i snimili svoj prvi album Mostar Sevdah Reunion 1998. godine. Od tog dana fasciniraju svoju publiku gde god da dođu.

Pesme na novom albumu „Lady Sings the Balkan Blues” govore o usamljenosti, devojci koja „usamljena leže i usamljena ustaje”, o starenju dok čekamo tu voljenu osobu, o „prvom koji joj je zapao za oko”, neželjeno dogovoreno brak, želje i snovi… o dubokoj ljubavnoj želji i čežnji. Tematski, ovde imamo kara-sevdah (*kara-sevdah :(turski) mračna ljubav (što znači – beskrajna ili slepa ljubav) album, određeni podžanr sa najdubljim emocijamai posebno zahtevnim izvođenjem. Poslednja pesma na albumu nova, autorska, snimljena u sećanje pokojnog pevača i prijatelja MSR-a, Milutina Sretenovića Sretu, sa kojim je trebalo da snime novi album. Pesma “Kad muzika prestane” predstavlja ukras ovog albuma, sa posebnom, nažalost, žalosnom simbolikom.

Foto: Jasmina Pobric

Na ovom albumu dovoljno je reći da je  redovna postava MSR-a svirala: Mišo Petrović (solo-gitara), Sandi Duraković (ritam-gitara), Senad Trnovac (bubnjevi), Vanja Radoja (violina), Gabrijel Prusina (klavir), Marko Jakovljević (bas), a specijalni gosti Boris Vuga (harmonika), Ivan Sušac (truba) i Orhan Maslo (udaraljke), a dama koja je svojim glasom oživela ovaj album je Antonija Batinić. Antonija  je devojka iz Kupresa, koja je postala popularna pjevajući rok, džez i bluz, a sa Mostar Sevdah Reunion-om nastupa na koncertima širom regiona i sveta. I nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Ulaznice za predstojeće koncerte se mogu naći na blagajnama Kulturnog centra u Užicu i u Domu kulture u Novoj Varoši “Jovan Tomić”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here