Posle 12 godina od poslednjeg izdanja, Kings of Convenience se sa novim albumom vraćaju na svetske scene, a održaće savršen koncert za kraj leta na tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, u petak 16. septembra 2022. Ovaj norveški indie folk-pop duo, koji se često poredi sa Simonom i Garfunkelom, na jednoj od najlepših bina na otvorenom na Jadranu, doneće upravo ono što nam svima nedostaje Ove godine; optimizam, romantiku i opuštenost.

„Peace or Love“, četvrti studijski album Eirika Glambeka Bøea i Erlenda Øiea, objavljen je prošle godine tačno na 20. godišnjicu prvog albuma „Kuiet is the Nev Loud“ i 12 godina nakon njihovog poslednjeg albuma „Declaration zavisnosti“. Snimljen u pet različitih gradova u periodu od pet godina, album zvuči sveže kao proleće: 11 pesama o životu i ljubavi – sa zadivljujućom lepotom, čistoćom i emocionalnom jasnoćom koja se može očekivati od Kings of Convenience. Ipak, novih 11 pesama imaju emocionalnu dubinu i teško stečenu mudrost koja dolazi sa godinama. Erlend je izgubio oba roditelja u godinama od njegovog poslednjeg albuma, a Eirikov 21-godišnji brak je prekinut. „Peace or Love“ je zvuk dvoje starih prijatelja koji istražuju poslednju fazu svog zajedničkog života i pronalaze nove načine da uhvate tu neuhvatljivu magiju.

Eirik i Erlend su prijatelji od detinjstva i prvi put su zajedno nastupali u rok bendu Skog pre nego što su osnovali duo 1999. Njihov debi iz 2001. godine „Kuiet Is The Nev Loud“ učinio ih je nesvesnim pionirima novog talasa intimne, akustične muzike. Nakon toga su 2004. objavili “Riot on an Empti Street”, a 2009. “Declaration of Dependence” i dobili su odlične kritike za sve svoje prethodne albume.
Iako na prvi pogled izgledaju slično; obojica imaju anđeoski glas i veštinu igranja, Eirik i Erlend su dva potpuno različita lika. Samozatajni Eirik radije radi u studiju nego na turnejama i nikada se nije selio iz rodnog Bergena. Erlend je, s druge strane, otvoreniji i razigraniji i više voli da živi na Siciliji, a pored KOC-a, radi i sa svojim drugim bendom The Vhitest Boi Alive. Međutim, na sceni ih krasi besprekorna hemija i harmonija. Eirik obično nastupa na klasičnoj gitari svirajući bosa nova ritmove i džez akorde iz snova, dok Erlend svira privlačne rifove i solo preko Erikovih.

Njihova prijatna muzika i opušteni nastup na sceni i savršen ambijent šibenske tvrđave sv. Mihovila je idealan termin za kraj leta. Ulaznice po cijeni od 300 kn možete pronaći na Eventovima, a koncert počinje u 21 sat.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here