Festival Rokerijada je održan u Petrovcu na Mlavi u organizaciji Udruženja građana Fabrika. Kako je i dalje aktuelna pandemija, odlučili smo se za online formu događaja, uz malobrojne goste i članove žirija. U jednoj intimnijoj atmosferi, nesvakidašnjoj za rok koncerte, stavljanjem akcenta na zvučne i vizuelne efekte, želeli smo da mladi bendovi steknu utisak uživo nastupa na televiziji i koliko su usviranost, konceptualni identitet i harizma važni svakog puta kada se negde budu predstavljali kao bend.

Pet bendova je izborilo mesto za ulaz u finale takmičenja. Žiri ovogodišnje Rokerijade je odabrao sledeće: Kulise iz Jagodine, Black Dot iz Mladenovca, Mehanizam iz Užica i Sanitarium iz Beograda. Bendu Etherstone iz Kragujevca mesto medju ostalim finalistima obezbedili su glasovi publike.

Žiri je ove godine bio u sastavu:

Branka Glavonjić (Bunt – RTS)

Olga Kepčija (radio Beograd 202)

Nikola Jovanović (Kontra)

U subotu, u Kulturno prosvetnom centru Petrovac, prvi je nastupio kragujevački stoner metal bend Etherstone, iz Kragujevca, nastao 2016.godine. Za svoju muziku kažu da je spoj različitih žanrova, ali se uvek vrate svojim korenima u metalu.

Ekipu benda čine: Nikola Stevanović (vokal), Milan Rajić (solo gitara), Luka Jestrović (ritam gitara), Filip Milosavljević (bubnjevi) i Mihailo Milisavljević (bas gitara).

Drugi nastup te večeri na Rokerijadi je bio rezervisan za bend Kulise iz Jagodine. Ovaj autorski alternativni bend nastao je pod imenom Bob Rok u februaru 2017.godine, a ekipa je zbog rada na albumu u junu 2020. zvanično promenila ime u Kulise. Odišu melodičnim ritmom i zovu na ples, iako imaju po neku dramatičnu kompoziciju.

Članovi benda su: David Milošević (vokal, gitara), Dušan Stošić (gitara, vokal), David Stevanović (bas gitara) i Čedomir Marjanović (bubnjevi).

Black Dot je rok grupa nastala u Mladenovcu 2016. godine. Njihova inspiracija je tradicionalni hard rok, obojen primesama garažnog roka. Glavna muzička ideja ovog sastava je stvoriti sintezu žanrova koja će u isto vreme vratiti rokenrol njegovim korenima i postaviti ga u postmodrni kontekst.

Bend čine: Boris Jekić (vokal, gitara), Mijat Kostić (gitara), Miloš Lekić (bas gitara) i Stefan Vićovac (bubnjevi).

Užički bend Mehanizam nastao je u maju 2019. godine. Nastupali su u finalu 53. Zaječarske Gitarijade kao i u finalu Headliner Mobil Demo Festa gde je Miloš Milićević dobio nagradu za najboljeg gitaristu festivala.

Muzika koja ih inspiriše je sam početak razvoja teškog roka, koji kada se prilagodi njihovom senzibilitetu, prati aktuelno stanje misli i slikovito objašnjava stvarnost.

Mehanizam su: Ignjat Milićević (vokal, kavijature), Miloš Milićević (gitara), Aleksandar Tomić (bas gitara) i Marko Radovanović (bubnjevi).

Nakon održanog finala, žiri je odlučio da pobednik Rokerijade 2020 bude Sanitarium, alternativni metal bend koji čini petočlana ekipa iz Beograda.

Bend je počeo sa radom u martu 2016. godine, a njihova muzika je spoj više žanrova u kojoj dominira metal zvuk.

Sanitarium čine: Nenad Živković Žile (vokal), Marko Narančić Narke (gitara), Uroš Pajić Paja (gitara), Viktor Kiralj (bas gitara) i Miloš Bajić Hobit (bubnjevi).

Pobednici četvrte Rokerijade 2020 osvojili su vredne nagrade – snimanje tri numere u studiju Mr Sound, izdavanje singla pod etiketom Kontra.rs, snimanje video spota u produkciji Mravac Video, Photo Session autora Marka Ristića i revijalni nastup na Rokerijadi 2021. godine.

Zahvaljujući Dak music shop-u iz Kragujevca i ove godine su podeljene nagrade za najistaknutije pojedince :

-Milan Rajić (Etherstone), najbolji gitarista;

-Aleksandar Tomić (Mehanizam) najbolji basista;

-Boris Jekić (Black Dot) najbolji pevač.

Nagrada za najboljeg bubnjara je otišla u ruke Aleksandra Živića, a to je ručno pravljeni shell za doboš od punog drveta u izradi velikog prijatelja festivala W.Odd Custom Drums, koji je sam izabrao najboljeg.

Veoma nam je drago da smo, bar na neki način, uspeli u svojim namerama da realizujemo koncert uživo, koji nam je svima falilo i podelimo nagrade ljudima koji su odlučili da se bave rok muzikom. Profesija rok muzičara i inače nije popularna i profitabilna, a tek u ovim pandemijskim vremenima, je retkost voditi računa o njihovoj budućnosti.

Divni gosti, mlade nade i naše gostoprimstvo su, nadamo se, imali poentu i da smo na taj način svi zajedno napravili jednu divnu uspomenu, uprkos svemu.

Fotografije – Milan Jenić Lane

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here