UZEMLjENjE  je beogradski alternativni rok-bend, nastao 2011. Tekuće 2014. godine, pomenuti sastav slavi svoj treći rođendan, što je krunisano prvim studijskim albumom. Promocija prvenca biće upriličena u subotu, 22. novembra, u klubu “Akademija 28” u Beogradu. Nosač zvuka, koji nosi naziv “Mehanizam” možete besplatno preuzeti na zvaničnom sajtu benda www.uzemljenje.net, dok CD možete da poručite slanjem podataka (ime i adresa) na uzemljenje@hotmail.com i za isti morate izdvojiti 500 dinara. Album je dostupan i u Beogradu, u “Leila Books and Records” i “Triumvirate CD Shop”. Pred samu promociju, razmenili smo par reči sa Dejanom iz Uzemljenja, a kako kaže, potreban je nastup za pamćenje.

1795353_916236938402938_8961085699729191183_o

 

 

1. Koliko je trajalo pripremanje za „Mehanizam“ i šta očekujete? 

Možda zvuči neobično, ali pripreme za album, počele su istog dana kada je i oformljen bend. Naime, još na prvoj tonskoj probi, prije tačno tri godine, bend je odlučio da se posveti isključivo autorskom radu, i samim tim, od prvog rifa, počele su pripreme i za prvi album. Za nekih godinu dana imali smo 15-ak pjesama, a vremenom smo odabrali one koje smo smatrali najboljim. U septembru 2013. počeli smo snimanje u beogradskom studiju “Blaze”, a za miks i produkciju bio je zadužen Miloš Mihajlović. Uz mnoge poteškoće i obaveze članova nevezane za bend, snimanje je potrajalo 10-ak mjeseci i tek u julu mjesecu bilo je sve spremno za objavu, ali zadovoljni smo krajnjim rezultatom i vrijedilo je potruditi se i sačekati plodove truda, zalaganja i utrošenog vremena. Što se tiče očekivanja, ona nisu velika. Svjesni smo da na sceni ima mnogo sjajnih bendova i da treba mnogo vremena kako bismo se održali i stekli publiku. Bitno je da istrajemo, a vrijeme će učiniti svoje. Nadam se i očekujem da će ovaj album doći do punog izražaja tek za par godina, kada budemo imali još neka izdanja i vjernu publiku.

2. Bend je 2013. Godine nastupio na Zaječarskoj Gitarijadi. Obično učesnici pomenute manifestacije komentarišu kako im je učešće pomoglo u značajnoj meri i da im je Gitarijada zapravo „vetar u leđa“ što bi se reklo. Koji je vaš komentar? 

Iskreno, nadali smo se nešto većoj medijskoj pažnji prije i poslije Gitarijade, ali to je nekako izostalo. Očekivali smo taj “vjetar u leđa”, ali nije ga bilo.

3. Koliko često nastupate i da li ste zadovoljni trenutnim angažmanom?

Svirke nisu česte i jako ih je teško organizovati u sopstvenoj režiji, jer autorska muzika nailazi na razne barijere. Bez prave podrške, reklame, medija i možda čak menadžera, niko vas ne uzima za ozbiljno. Kada kažete da svirate autorsku muziku, u većini slučajeva razgovor se završava, jer to ne donosi zaradu klubovima. Mislili smo da će biti jednostavnije kada budemo imali zvanično izdanje, ali stvari se ne mjenjaju tako lako, nažalost. Sveukupno gledano, zadovoljni smo albumom i onim što smo do sada uradili, ali priznajemo da nismo zadovoljni trenutnim angažmanom. Moglo bi to bolje!

4. Da li svi članovi benda podjednako učestvuju u stvaranju pesama ili su „uloge“ podeljene?

Sve pjesme na albumu potpisujem ja, ali u međuvremenu imamo i novih članova, za koje sam siguran da će htjeti da se dokažu i daju svoj doprinos, tako da pretpostavljam da će u narednom periodu i ostali učestvovati u aranžiranju i komponovanju.

5. Često se nailazi na priče kako je scena u Srbiji na staklenim nogama. Kakvo je vaše mišljenje sada, kada imateviše iskustva pri nastupima, da li ima nade? I koliko su vaše kolege ozbiljne i motivisane u svom radu?

Da ne bih mnogo filozofirao, probaću da budem kratak. Apsurd i realnost postali su jedno: imamo sjajne bendove, ali scenu koja ne funkcioniše. Imamo blagodeti i potencijal interneta, ali bendovi ostaju nepoznati ili nepriznati. Sve je više kojekakvih tribjut i kaver bendova, koji zauzimaju prostor bendovima, koji imaju da ponude nešto svoje, a navodno svi žele da podrže mlade autorske bendove. Imamo divan srpski jezik, a sve više bendova koristi engleski. Nevjerovatno, ali istinito.

6. Budućnost? Da li su na vidiku novi planovi?

Što se tiče planova, za sada je najbitnije da se promoviše album što većim brojem svirki, ali kako sam već naveo u jednom od prethodnih odgovora, vrlo teško dolazimo do klubova koji su spremni da nas ugoste. Nadamo se da bismo uskoro počeli i sa snimanjem prvog video-spota, jer to je jedino što nam nedostaje uz ovaj album, ali to je neka druga priča i veliki znak pitanja.

7. Šta ćemo poručiti publici 22. novembra?

Nemamo nikakvu posebnu poruku. Sve poruke koje smo imali, upakovali smo u pjesme na ovom albumu. Promocija albuma i proslava rođendana su prioritet, dakle očekujemo druženje sa publikom i prijateljima uz slavljeničke poslastice i opuštenu atmosferu, tako da sama svirka neće biti u prvom planu, ali u svakom slučaju, trajaće oko sat vremena i sviraćemo sve pjesme sa albuma. Kao podrška, prije nas, sviraće beogradski bend Šalterski Službenik. Početak je oko 22 časa, a ulaz će biti slobodan.

 

 

 

fotografija preuzeta sa: facebook Uzemljenje

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here