Fantastična bugarska pevačica i perkusionistkinja jermenskog porekla – Hilda Kazasian (Kazasyan) nastupiće na ovogodišnjem Nišvilu u subotu 15. avgusta, u pratnji Blagoevgrad big benda, a specijalni gost ovog programa biće čuveni bugarski bubnjar, vibrafonista, kompozitor, aranžer i profesor Nacionalne muzičke akademije Hristo Jocov (Yotsov).

Hilda Kazasian je nastupila na jednom od prvih izdanja Nišvilla– tada kao velika nada ne samo bugarske već i evropske džez scene.  Danas je ona vodeća džez  pevačica Bugarske koja je sa velikim uspehom gostovala u Engleskoj, Rusiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu, Poljskoj, Austriji, Italiji (…), a pre deset godina je po pozivu nastupila i u čuvenom „Blue Note“ jazz klubu u Tokiju.

 Hilda Kazasian je rođena u muzičkoj porodici – njen otac Vili Kazasian, pijanista, aranžer, kompozitor i dirigent je više od 30 godina vodio Big Band Bugarskog nacionalnog radija, a majka Nadežda (filolog engleskog jezika) je bila članica svetski čuvenog dečjeg hora „Bodra smena“ a kasnije i vokalnih grupa „Do, Re, Mi“ i „Studio W“. Hilda je prvi nastup imala sa svega četiri godine. Nastupala je namnogim dečjim festivalima, a već kao devetogodišnjakinja je snimila duet sa poznatim bugarskim pevačem zabavne muzike Todorom Kolevom i njihova pesma „Veliki, mali“ je postala veliki hit u Bugarskoj. Još kao učenica odseka udaraljki u srednjoj muzičkoj školi  postala je solista omladinskog big benda koji je gostovao po Rusiji, a kao solista na marimbizajedno sa omladinskim gudačkim orkestrom nastupala je i u Engleskoj. Diplomirala je klasične udaraljke na Sofijskom konzervatorijumu, a usavršavala se u Italiji.  Hilda je svirala udaraljke u Filharmoniji „Pionir“, a paralelno je nastupala i snimala sa vodećim bugarskimdžez sastavima. Uz destine gostovanja na projektima drugih muzičara, pod svojim imenom je snimila sedam albuma.

            Hristo Jocov, koji već decenijama važi za jednog od najboljih evropskih džez bubnjara ali i vibrafonista, već trideset godina je šef odseka za bubnjeve na džez departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije, na kojoj je ranije diplomirao na odseku udaraljki. Takođe potiče iz muzičke porodice, a prvi značajniji džez angažman je imao 1982. godine(kada je imao samo22 godine) u sastavu čuvenog flautiste Simeona Štereva. Godine 1984. sa pijanistom Antoni Dončevim osniva sastav „Acoustic Version“ koji već tokom naredne dve godine osvaja prva mesta na najprestižnijim evropski džez konkursima (Hoeilaart-Belgijai Leverkusen – Nemačka) i dobijatitulu “Evropskidžezumetnicigodine”. Snimao je i nastupaosarazličitimdžezpostavama u Evropi, Indiji, Kanadi, Japanu – a međuvelikimdžezimenimasakojima je sarađivaosu i:  Reggie Workman, Bennie Maupen, Steve Slegle, Andy Scofield, Tommy Smith,TheodossiiSpassov, MilchoLeviev, YildizIbrahimova, Alexia, Sergey Manukyan, Reiner Wintershlagen, Adam Pieronchik, Gunter Baby Sommer, Erick Prost, Tim Garland, Steve Hamilton, Roberto Magris, AnkeHelfrich…

Od 1982. do1989.godinebio je bubnjarali i kompozitor i aranžer Big bendaBugarskognacionalnogradija, a 1999. godineponeo je titulu “Džezmuzičargodine”nadodelinacionalnihmuzičkihnagrada. Pisao je muzikuzamnogodžezprojekata, film, pozorište.

            U svomklasičnomkompozitorkomopusuHristoJocovimaidelapoput “Koncertazamarimbu i Simfonisjkiorkestar” (kojim je osvojioprvunagradunanacionalnomkonkursu 2009. godine), “Koncertzasimfonijskiorkestar i bubnjeve”, “The beginning” zaklarinet, bubnjeveikamerniorekstar, “”Musical moment” zadvaklavira i perkusije,kao i koncertezaklavir, obou, violončelo, … Objavioje preko 30 albuma.

            Big band Blagoevgradkojivećgodinamauspešnovodidirigent Boris Janev, odličan je primer  (odnosno, višeizuzetakkojipotvrđujepravilo) kako u zemljamaregionaimatiprofesionalni big bend ne morabitiprivilegijasamoprestonica.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here