Da podsetimo!

 

Od 180 validno prijavljenih izvođača iz sedam država žiri u sastavu Branimir Lokner, Dragiša Radulović i Đorđe David odabrao je dvanaest koji će nastupiti na 47. izdanju Gitarijade u Zaječaru. Dvadeset sedam sastava uvršteno je u uži krug, ali je odabrano dvanaest, koji će svoj potencijal demonstrirati od 1. do 3. avgusta, kada će Gitarijada biti održana.

 

01. Regulator

 Regulator

Regulator je alternativni metal bend iz Vrnjačke Banje, osnovan 2009, ali u to vreme bend je svirao samo obrade drugih stranih metal bendova. Tadašnji sastav su činili Ognjen Ilić, Luka Petrović, Goran Janjušić i Stevan Zekanović. Tek kasne 2010. bend počinje sa autorskim radom, koji je zahtevao puniji zvuk, samim tim i ritam gitaristu, tako da se bendu priključio dugogodišnji prijatelj članova benda, Bogdan Brđović. Stevana Zekanovića na mestu bubnjara zamenjuje Jovan Pavlović, član bivše grupe KFTN, koji je na tom mestu i danas.

Regulator je postao neizostavan deo vrnjačke muzičke scene, nastupajući na svakoj svirci u svom rodnom gradu počevši od januara 2011., kada su nastupili na mini festivalu “Drugom Stranom”. Nakon toga je usledio “BeerFest” u V. Banji, i tada su prvi put nastupili pred većom publikom, u punom sastavu, sa nekoliko autorskih pesama. Takođe su vrlo često nastupali u bližoj okolini Vrnjačke Banje: pojavili su se na kraljevačkom “Street Art” festivalu, kao i više puta u kafeu “Bounty”, takođe u Kraljevu, i učestvovovali su na trsteničkoj Gitarijadi. Nastupili su i na par humanitarnih koncerata održanih u klubu “Podroom” u V. Banji, koje su organizovali uz pomoć “Ženskog Centra Milica”, sarađujući sa svim ostalim banjskim bendovima. Pojavili su se i u dokumentarcu o banjskoj muzičkoj sceni, pod nazivom “Vrba Ispod Zemlje”, koji je bio prezentovan u lokalnom bioskopu 2012. godine.

Tokom cele 2011. kroz bend je tekla izuzetno velika stvaralačka energija i nakon godinu dana sviranja, prvi demo snimak je objavljen u januaru 2012., a već drugi u maju iste godine. Svaki demo sadrži 4 pesme, koje je publika dobro prihvatila. Interesantno je što su oba demo snimka snimana “na živo”, tj. svi instrumenti na jednoj traci, a vokali naknadno snimani u kući vokaliste. Ceo bend učestvuje u stvaranju muzike, aranžmana kao i tekstova, koji se tiču buđenja ekološke svesti, života i odnosa čoveka prema prirodi, kao i same prirode.

 

02. Scarlet Dust

 Scarlet-Dust

 Bend pod imenom Scarlet Dust postoji od 2010. godine a pre toga je neoliko godina bio poznat kao Speedball. Kako se Seepdball raspao 2007. godine Mladen Jovanović (bivši član Speedball-a) je rešio da nastavi priču kako pesme i bend ne bi bile zaboravljene tako da Scarlet Dust svira stare Speedball pesme i nove pesme koje su nastale od 2010-e pa na dalje. Bend je do sada nastupao na nekoliko festivala i više puta u Nišu.

 

03. Vizija

Vizija

Vizija is a band from Skopje, Macedonia formed in November 2011. The band consists of 4 members: Marko Dzambazoski (Lead guitar/backing vocals), Marko Gapo (Lead vocals/rhythm guitar), Liljana Jankova (Bass guitar/backing vocals) and Siniša Gjorgjević (drums). The band is influenced mostly by rock music and are experimenting with a variety of styles in an effort to create a unique style.

In June 2012 Vizija performed on T’k-Tak Fest in Kavadarci where the band was selected in the top 3 bands which performed on the festival. On 24 November 2012 Vizija performed on the prestigious festival – Taksirat Skopje.

 

04. MARIENFELD

MARIENFELD

’’Projekat’’ Željka Kolarika-Žex-a: MARIENFELD je već 2005. godine skrenuo na sebe pažnju javnosti nesvakidašnjim kombinovanjem elemenata slovačke tradicionalne muzike i folklora sa modernim zvučnim izrazom i u sopstvenoj režiji vredno prezentovao svoj rad putem medija (kako u novinama, tako i na pojedinim radio i televizijskim stanicama (MTV Adria, RTV Vojvodina, TV Metropolis, Hit Nedelje 202 itd…takođe, jedan od uspeha je i pobeda na BARF-u 2012.) što je dovelo do toga da se za MARIENFELD čuje i van ograničenih lokalnih okvira.

Projekat MARIENFELD je početkom 2008. zaživeo kao bend i poslednjih godina održao veći broj živih nastupa.

Izvodeći sopstvenu verziju „Ethno-Gothic-Industrial-Metal“ stilskog izraza sa tekstovima pesama na slovačkom jeziku, grupa MARIENFELD predstavlja svojevrstan egzotični fenomen na domaćoj muzičkoj sceni.

Članovi:

Željko-Žex Kolarik-vokal i gitara,

Đula Ereš -bas gitara,

Sofija Ilić-klavijature,

Slobodan Stanišić-bubnjevi.

 

05. Helm

 HELM

Band Helm (staroslovenska reč za Balkan), osnovali smo 2011-te godine u Priboju u sastavu:

Goran Takić Tolla – gitara i vokal

Stefan Nikolić Šteks – bas gitara i prateći vokal

Mladen Bijelić Japanac – bubnjevi.

 

Naša muzika žanrovski pripada tvrđem rock zvuku, dok sa tekstovima (pridajući im posebnu pažnju) pokušavamo da dotaknemo sve pore društvenog života, bilo da su oni tematikom ljubavni, socijalni, sarkastični ili apstraktni. Trudimo se da na našim koncertima, izoštrimo oštricu kojom se ponosi dobar rock ‘n’ roll i prenesemo na publiku snagu poruke koju nosimo pesmama, usviranošću, dinamikom i gruvom.

Čvrsto rešeni da to postignemo odlučno smo krenuli, prvo iz našeg grada, postepeno „napadajući“ na okolne gradove, šireći naš uticaj i mrežu fanova, pažljivo i profesionalno, koliko je to moguće u našim uslovima, promovišući se preko društvenih mreža a i „jureći“ lokalne novinare i dopisnike novina, radio i TV stanica. Važimo za najtraženiji band Zlatiborskog okruga i uspevamo da živimo od muzike (i za muziku), koliko god da to zvuči nemoguće za jedan demo-band, u ova teška i krizna vremena. To pravdamo time da nam se još nije desilo da nas organizatori i promoteri koncerata ne pozovu na ponovno gostovanje, bilo da je u pitanju, klub, žurka, motociklistički skup ili festival, iako za naše siromašne opštine važimo za skup band. Skoro svaki vikend sviramo u nekom od susednih gradova Užice, Čačak, Višegrad, Goražde, B.Polje, Rudo, Foča, Prijepolje, Ivanjica, Arilje, N. Pazar, N. Varoš… a u Priboju imamo svoje mesto „Helm club“ koji nam je ujedno i prostor za svirku, vežbanje i snimanje. Za sada samo demo – snimci, snimamo sve uživo preko miksete na komp.

Na leto 2011.-te na moto-skupu u Višegradu,bili smo predgrupa Galetu (Kerber) i Najdi (Smak) a 2012.-te YU Grupi. Istog leta smo na Lim Festu prve večeri bili nosioci festivala a drugo veče smo se upoznali sa Rambom A. koji je nakon koncerta završio sa nama u Helm klubu i posle slušanja naših pesama, koje su mu se iskreno svidele, obećao nam je besplatno snimanje u njegovom studiju.

Trenutno radimo na izradi naše Web stranice a uporedo pregovaramo da se pojavimo u još nekoliko gradova Bosne, (Sarajevo, Trebinje i Bjeljina) i Srbije (Kruševac, Ćuprija). Poslednje aktivnosti band-a vezane su za kvalifikovanje na Belgrade Demo Festival Live i učešće na 19.-tom moto-skupu u Smederevu zajedno sa Dadom Topićem.

 

06. Rolin Humes

 Rolin Humes

 Rolin Humes is a pop / rock / blues quartet that is slowly becoming a circus blues act.

Comprised of four individuals, influenced by many different cultures, societies and music genres, Rolin Humes soon became much more than just a childish dream.

The band, in it’s present form, came together during a blues session, when for the first time, four young musicians, felt the power of immediate musical and personal understanding. We kept sharing and spreading that essence on our live shows and finally got it materialized on our first record that is entitled “Rolin Humes welcomes you to the Penultimate Supper 6/8″.

 

07. UZEMLJENJE

UZEMLjENjE

Članovi benda:

Dejan Milošević (26.04.’79): gitara/vokal

Časlav Šunjka (16.04.’79): gitara

Dražen Djordjević (13.03.’83): bas

Mladen Jovanov (21.03.’86): bubanj

 

Biografija: Bend je osnovan novembra 2011. godine u Beogradu. Ako volite distorzirane gitarske rifove i tekstove u kojima ćete prepoznati ovovremeno planetarno beznadje u koje smo zapali, onda treba da nas poslušate. Nema tu mnogo šta da se piše o nama, naša muzika govori u naše ime…

 

08. UĆUTI PAS

U-çuti-Pas

Bend nastaje u avgustu 2011.god. Prvih skoro godinu dana provodi u prostoriji za probe,trazeći svoj stil,pravac i zvuk,da bi prvi nastup imali u junu 2012. i već tada su ostavili odlican utisak,pogotovo zbog energije koju emituju sa stejdža. Njihov zvuk se može okarakterisati kao crossover i fuzija više pravaca, kojima su se bavili članovi benda u svojim ranijim projektima:reggae,hip-hop,punk-rock,pa i metal,a sve to začinjeno sa dva energična vokala i sa vrlo angazovanim tekstovima. Za sada imaju samo par nastupa po Lazarevcu i okolini, od kojih je svaki bio vrlo zapažen i vec su stvorili svoju bazu fanova u gradu.hop,punk-rock,pa i metal,a sve to začinjeno sa dva energična vokala i sa vrlo angazovanim tekstovima. Za sada imaju samo par nastupa po Lazarevcu i okolini, od kojih je svaki bio vrlo zapažen i vec su stvorili svoju bazu fanova u gradu.

 

09. OBSCURED

 Obscured

 Bend je oformljen pod imenom Headtrip još davne 2003. godine, a prvu postavu su činili bubnjar Tara Kerac (ex-Disdained), pevač Dušan Brković, basista Aleksandar Beljanski i gitarista Slavko Pekarić. Ideja je bila da se stvori neka kombinacija rap-a i ambijentalne muzike sa standardnom rock postavom, međutim vremenom se bend okreće tvrđem zvuku, kombinovanjem metala i hardcore-a. Posle nekoliko svirki Headtrip se raspada, ali Tara i Dušan nastavljaju saradnju i menjaju ime u Obscured, koji je već definisan kao death/thrash metal. Pored njih dvojice bendu se pridružuju gitaristi Rastko Zekić i Igor Iđuški, a ulogu basistkinje preuzima Magdalena Stanković. Nakon samo godinu dana Obscured je privukao izuzetnu pažnju na lokalnoj sceni. Ubrzo je ulogu bas gitariste preuzeo Robert Tuvić (ex-Downstroy). Ova postava objavljuje prvi demo 2006. godine. Tokom 2007. i 2008. Obscured realizuje LP samoizdanje pod nazivom “When Darkness Comes”. Nakon završenih radova Robert napušta bend, zamenjuje ga Khargash (ex-MadGoya, Bane) prvo kao basista, zatim kao pevač/basista od 2009. godine nakon Dušanovog odlaska. Te iste godine Obscured ponovo menja postavu ulaskom novog gitariste Srđana Toljagića (ex-Disdained) na mesto Igora, koji se skoro 4 godine kasnije vraća u bend kao glavni vokal. Prošle godine smo se razišli i sa Rastkom koji je mnogo doprineo bendu veštinom sviranja i komponovanja. Trenutna postava je stvorila mnogo novih numera i materijala za cak nekoliko albuma. Bend strpljivo gradi reputaciju na siroj sceni i voljan je da priredi nesvakidasnji scenski nastup i da prenese ogromnu dozu energije na svakoj bini. Evo i nekih od zavrsenih studijskih numera koje bi trebalo da se nadju na prvom zvanicnom izdanju, za koje jos uvek nismo nasli izdavača.

 

10. MUD FACTORY

mud-factory

Iako je bend osnovan u relativno skorije vreme, bitno je da se napomene da je rec o svojevrsnoj “supergrupi” sastavljenoj od muzicara iz Vranja koji imaju iskustva svirajuci u vise metal/rock sastava. Pravac je tesko precizno odrediti, jer je na bend uticalo vise bendova, ali se moze reci da je u osnovi metal. Spoj je visegodisnjeg iskustva na live nastupima, kao i studijskog angazovanja. Bend Mud factory se svakako izdvaja po teskim rifovima, iskrenim tekstovima i efektivnom i direktnom interakcijom sa publikom.Od nastupa izdvajamo osvojeno drugo mesto na Pozarevackoj gitarijadi ove godine.

 

11. HUTI OTA TRE

 Huti-Ota-Tre

 Huti Ota Tre je bend koji je nastao u garaži 1. decembra 2012. godine u Zaječaru. Članovi benda su: Nikola Jovavović (bubanj), Branislav Nikolić (gitara), Strahinja Anđelić (bas gitara), Ivan Andrijašević (skreč) i Davor Jevtić (vokal). Pravac muzike koji sviraju je fuzija rokenrola, hip hopa, panka i fanka.

 

12. DOLIA

Dolia

Dolia je symphonic/power metal bend nastao početkom 2012. godine u Sarajevu. Prvobitni sastav su činili Dino Trnka, Ivan Grizelj, Mirza Sahić, Tibor Jevicky i Danira Karović i u tom sastavu je nastala i prva autorska pjesma ” Winter Queen”.

Nakon nekog vremena došlo je do raznih izmena u sastavu što je otežalo rad.

Bend se trenutno sastoji od:

Karović Danira -vokal

Ivan Grizelj – bass gitara

Erik Muller – klavijare

Tibor Jevicki – bubnjevi

Haris Sijerčić – gitaraSara Vojičić – violina

 

Trenutno bend zavrsava snimanje EP prvijenca pod nazivom ” Tales from the deep within” i nastavlja sa radom na albumu.

 

 

Sve informacije o finalistima preuzete sa: www.gitarijada.org