Palanački Dunav Fest objavio je kompletan muzički program koji očekuje posetioce Bačke Palanke 16. juna i time dati ozbiljnu i odličnu uvertiru u bogato festivalsko muzičko leto u Srbiji.
Prvi Palanački Dunav Fest – PDF biće održan na platou ispred Sportsko-rekreativnog centra “Tikvara”  16. juna 2017, a ulaznice su u prodaji po ceni od 1000 dinara na svim GIGSTIX prodajnim mestima, u Irish Pabu Old Cellar. Na dan festivala ulaznice će se prodavati po ceni od 1200 dinara.
Pored već najavljenih hedlajnera, posetioce očekuje prava muzička poslastica i raznovrsnost zvuka od roka preko panka do hip hopa.


Potvrđeni su nastupi bendova: Iskaz, Divlje svinje, Pogonbgd, Velar i Oikača. Svih sedam bendova potrudiće se da se prvi PDF dugo pamti i željno iščekuje naredni, a kombinacija iskusnih muzičara uz mlade dobitna je kombinacija! Podsećamo, bendovi koji obećavaju noć za pamćenje zagrebački Brkovi i šabački Goblini hedlajneri su prvog PDF-a, što uz novonajavljene bendove znači da vas u Bačkoj Palanci čeka luda i vrela noć koju nikako ne smete propustiti!

Iskaz ove godine obeležava 10 godina postojanja benda. Kroz svoje socijalno i psihološki angažovane tekstove, Iskaz deli svoje mišljenje i stavove pre svega putem 4 studijska albuma: Natio (2006), Teorija Haosa (2008), zatim Eros (2011) i Tanatos (2014) koji tematski čine celinu Kritična Masa. Muzika koja je u simbiozi sa tekstovima je pre svega energična i konkretna, ali pozitivna i sa puno emocija. Fuzija je najpre hip hopa, zatim funka, hard corea i sličnih pravaca i kao takva najbolje pojačava tekstove kroz koje se prožima bunt, poziv na buđenje, stavovi čoveka kao jedinke kao i pitanje postojanja čoveka.
Od 2006. putem zajedničkih pesama i koncerata su sarađivali sa mnogim izvođačima sličnih ideja od kojih izdvajamo Marčela, Sunshine, Elemental, Eyesburn, Struku, Skaj Viklera, Timbeta, Bvanu, Mikrija, Kandziju, Ajs Nigrutina, Gobline, Ritam Nereda, Dog Eat Dog…Ta saradnja i širenje sličnih ideja i stavova u nekim slučajevima dobija viši smisao, te je u tom duhu napravljen spoj “Marčelo-Filteri-Iskaz” kao svojevrstan muzički hibrid koji je funkcionisao od 2010 do 2015. godine, dok je Zoran-Kiza-Iskaz bio vokal, kompozitor i tekstopisac i u kultnom bendu Sunshine.

Divlje svinje su nastale 2016. godine. Iako izuzetno mlad po vremenu postojanja, bend čine četvorica iskusnih muzičara koji su pekli zanat godinama u brojnim novosadskim bendovima. Šta više, članovi benda su u proseku bliži krizi srednjih godina nego adolescenciji. Uprkos tome, muziku benda odlikuju mladalačka energija i bes, što nije nimalo slučajno budući da su njihove pesme nastale kao reakcija na svakodnevne pojave u društvu i politici.
Objavili su svoj prvi album “Ne gledajte televiziju” koju su uživo promovisali upravo u Bačkoj Palanci. Album je dostupan na Bandcamp stranici i može se besplatno preuzeti. Sa albuma su skinuta dva singla i snimljeni spotovi za pesme “Ne gledajte televiziju” i “Spontano okupljanje”.
 
 
Pogonbdg je nastao 2004. godine. Ime je igra reči sastavljena od reči “pogo” (punk ples/šutka) i nbgd (Novi Beograd). Ubrzo po osnivanju počeli su sa autorskim radom. Posle mnogih demo snimaka, 2011. godine izdali su prvi studijski album “U samoodbrani”, a zbog nagomilanog materijala, već 2012. izlazi i drugi studijski album “Moji Heroji”. Okupio ih je ulični punk zvuk, ali su ubrzo formirali neki sopstveni pravac u fuziji panka, rokenrola, nju vejva i blokova. 2017. godine izlazi i treći studijski album pod nazivom “Pogonophobia”. Postava je ista od 2004. osim novog bubnjara koji im se pridružio 2016.
 

Velar je novosadski bend koji kombinuje više žanrova i svira eksperimentalni alternativni metal. Trojac kojeg čine Aleksandar Marin – bas gitara, vokal, Damjan Bujandrić – gitara, klavijature i Mladen Zelen – bubnjevi, perkusije, kombinuju stoner i post rock zvuk sa progresivnim metalom i elektronikom i svojom muzikom slušaoce vode na putovanje protkano nadrealnim i emotivnim momentima.

Bend Oi!kača je nastao početkom 2015. kao produkt želje par drugara da se u Bačku Palanku konačno vrati čist zvuk ulice, i glas “ljudi iz mase”, bez dlake na jeziku. Bend je svirao par meseci, ali je, zbog novih obaveza članova morao da prestane sa radom. S prolećem 2017. i bliženjem svetkovine (Predsedničkih izbora) se bend ponovo okupio, i nastavio staru priču svirkom u Irish pub “Old cellar” u B. Palanci, posle koje je naišao na pozitivne kritike, i pozvan je da otvori prvi PDF, kao (trenutno) jedini pank bend u Palanci. Bend trenutno ima jednu autorsku pesmu, a u planu je da se napiše još nekoliko do leta, a sledeće godine da izađe i prvi album. Bend čine: Nikola Jandrić – bubnjevi, Marko Poznić – bas, Igor Tankosić – gitara, vokal i Dragoš Kržić – gitara, vokal.
Organizator Palanačkog Dunav Festa je Udruženje građana “Rok kultura” iz Bačke Palanke uz podršku Skupštine opštine Bačka Palanka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here