Arsenal Fest druge večeri, u inat kiši koja je prethodno padala čitav dan u Kragujevcu, privukao je oko 6.000 posetilaca koji su mogli uživati u nastupima Brkova, S.A.R.S.-a, Zabranjenog pušenja, Blaže i brojnih drugih.


foto: Teodora Ciric
foto: Teodora Ciric

Zagrebački Brkovi i njihov frontmen Šemso priredili su u petak turbofolkpank šou masi na Main Stage-u raspalivši set hitova kakvi su “Opasno se drogiram”, “Mala”, “Švaler”, “Znanac”…

“Kad sam u Srbiji, ja sam sretan, ništa mi više ne treba”, poručio je u jednom trenutku Šemso, koji je energičan i otkačen nastup završio u donjem vešu!

 

Šemso se vratio na binu i za sledeći nastup beogradskog S.A.R.S.-a, priključivši se u duetskoj “Ti, ti, ti”. S.A.R.S je, za svaku pohvalu, propisno osvežio i ispretumbao set listu, a u sjajnom nastupu pored udarnih favorita poput “Lutke”, “Perspektive” i “Buđavog lebca” odličan prijem su imale i pesme sa novog albuma – uvodna “Ostrvopusto”, “Proleće” i, pogotovo, ubedljiva balada “Neka te kraj mene”.

Da sjajna zabava potraje skoro do zore na Main-u, smeštenom na prostor “Kneževog arsenala, fabrike municije iz 19. veka, pobrinulo se sarajevsko-zagrebačko Zabranjeno pušenje frontmena Seje Seksona.

Zagrejao se, kako voli Sejo Sekson da kaže, Vembli odmah od uvodne “Pos’o, kuća, birtija”. Pušači su raju  proveli kroz uobičajen kolaž neprolaznih pesama iz svih faza benda. Posebna simbolika – “Jugo 45” u Kragujevcu!

Svirke na Main-u otvorili su Sharks, Snakes & Planes sa završnom “Nebeskom mehanikom” kao glavnim adutom, a Ritam nereda čvrstom i beskompromisnom svirkom postavili su sjajan temelj za spektakularno veče – uz “Deset godina” i “Put beznađa” grleno je pevao ceo Arsenal.

Ništa manje od spektakla nije se očekivalo ni od Inspektora Blaže i Kljunova na Garden Stage-u smeštenom u “Zastavinoj bašti”! Samozvani kralj šumadijskog rokenrola izašao je na „baštensku binu“ u Elvis Prisli stilu, da bi zaredao svoje “nacionalne mega hitove” poput „Dole, dole“, „Disko miks“, „Dule Savić“… „Šumadijski tvist“…

Za „Lepa si Pamela“ tražio je od prisutnih da se čuje „od Kragujevca do Kalifornije“. Nastup u krcatom Gardenu završio je sa „Čudna šuma“.

Prethodno, Samostalni referenti su grmljavinom gitara i zvonjavom truba opako usijali atmosferu u “Zastavinoj bašti”. Svoj najjači adut „Život je san“ sačuvali su za sam kraj svog nastupa, međutim, potom su se ipak na uporno insistiranje publike, i uz Blažino odobrenje kome su upali u termin, vratili da odsviraju još jednu stvar.

Zapažen nastup imali su i Artan Lili, uz čiji su najveći hit „Ako stanemo tu“ plesali i pevali skoro svi prisutni u ispunjenoj bašti. Program na Gardenu otvorio je beogradski bend Kora, a posle njih aplauze su pobrali i Ewen, kao i kragujevački metal bend Forever Storm. Drugo veče su za najupornije u sitnim jutanjim časovima zatvorili Kanda, Kodža i Nebojša.

Posetioci Arsenala su i druge večeri mogli da učestvju u takmičenju za najbolju vazdušnu gitaru na Jelen Air Guitar Stage-u, a do ranog jutra na Explosive DJ Stage-u nastupali su Fakir, Klaus, Someone Else b2b… i Codex with MC.

Treće večeri u subotu 27. juna na Main-u sviraju i Kolja i Grobovlasnici, Ti, LTJ Bukem sa MC Staminom, Van Gogh, uz glavnu zvezdu – Gorana Bregovića koji proslavlja 40 godina Bijelog dugmeta sa Orkestrom Svadbi i sahrana i pevačem Alenom Islamovićem.

Na Gardenu su Let 3, Bolesna štenad, Irie FM, Black Crown Empire, Piknik i Rundek Cargo Trio, a na Exploive DJ Stage-u .Nikola Vemić, Adam Touch, Batrić&Mivu i Lea Dobričić.

foto: Teodora Ciric
foto: Teodora Ciric

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here