Festival otvara 10. maja u MTS dvorani veliki zajednički koncert dve muzičke zvezde iz Portugala i Brazila – Antonija Zambuša i Jamandu Koste.

 

Antonio Zambje jedan od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jezika, i jedan od njenih najistaknutijih ambasadora u svetu. Uključivši uticaje brazilskih pesama, posebno Bossa Nove, on je rušio stvarne i imaginarne granice, spajajući dve strane Atlantika. Njegova muzika, prvobitno zasnovana na tradiciji Canto Alentejano i Fadadoprinela je stvaranju jedinstvene umetničke ličnosti i inspirisala je novi ciklus u portugalskoj muzici.

Hvaljen od strane kritičaraJamandu Kosta oduševljava publiku gde god da donese svoju neobičnu veštinu i zvuk. U svojim nezaboravnim nastupima – solo, uz pratnju drugih muzičara ili orkestara – nosi pečat muzike sa juga Brazila, ali na divan način uključuje različite muzičke žanrove, stvarajući retku simbiozu sa svojom sedmožičnom gitarom.

Beogradska publika imaće priliku da drugog dana festivala, 11. maja u Kolarčevoj zadužbini po prvi put čuje The Stones, vodeći i najautentičniji tribute bend grupe The Rolling Stones u Ujedinjenom Kraljevstvu, donoseći sve hitove i bezvremenske pesme benda The Rolling Stones na veliku scenu. Od Satisfaction i Jumping Jack Flash do Ruby TuesdayStart Me Up i Brown Sugar, najveći tribute bend na svetu odaje počast najvećem svetskom rokenrol bendu.

Koncerti klasične muzike održaće se na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.  Prvi koncert 12. maja održaće eminentni gitarista Pablo Garibej iz Meksika, drugi koncert rezervisan je za italijansku gitariskinju Karlotu Dalijkoja pažnju širom sveta privlači svojim strastvenim i dubokim interpretacijama. Veliko finale koncertne večeri rezervisano je za Autorsko veče Maje Le Ru, kada će nastupiti gitaristi iz švajcarske Džon Smit i Vojin Kocić.

Drugo veče klasike počinje sa koncertom dva najveća mlada gitarska talenta Srbije – Vuka Vukajlovića i Uroša Jaćevića.

Guitar Art ima privilegiju da na svakom izdanju festivala predstavi veliku koncertnu premijeru, koja je pisana specijalno za beogradski festival. Najveći živi gitarski kompozitor Leo Brauer napisao je delo za 6 gitara koje će premijero biti izvedeno na sceni Narodnog pozorišta 13. maja. To je muzičko nasleđe koje festival gradi i sakuplja.

Svečano zatvaranje festival 14. maja na Velikoj sceni Kolarčeve zadužbine rezervisano je za dva world etno koncerta. Dženk Erdogan je svetski priznati turski gitarista koji nastupa u SAD i Evropi kao solo umetnik i u duo i trio sastavima izvodeći svoju muziku na džez i gitarskim festivalima. Godine 2020. dobio je Gremi nagradu za saradnju sa Jimom Kimo Vestom u kategoriji “Best New Age Album”.

Posle dugo vremena Teodosij Spasov se vraća u Beograd. Ovog puta poznati kavalista nastupa sa  grčkim The Crossover triomNjegov instrument je kaval, drvena frula sa osam rupa, jedan od najstarijih tradicionalnih instrumenata na Balkanu i Evropi, bogat zvučnim i tehničkim mogućnostima. U ovom projektu nastupa sa troje solista muzičkog projekta The Crossover Trio:

Alkis Zopoglouom, jedan od najznačajnijih kanun solista u Grčkoj, Marinom Liodou Mohamed  koja svira oud i pijanistom Janisom Kirimkiridisom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here