Promovisana tri banjalučka benda: Nakon Demofesta se sve promijenilo


U sklopu desetog Demofesta danas je u Banskom dvoru promovisan rad banjalučkih bendova Važno obavještenje, Shanghai street fight i Sopot.


Ove tri grupe su blisko povezane sa Demofestom, što su njihovi članovi više puta i naglasili. Petar Topalović iz Sopota se prisjetio samih početaka ove grupe, saradnje sa drugim muzičarima i prve blamaže na nastupima.

„Naša sreća je što smo odmah po izdavanju albuma otišli na francusku turneju i tu smo se poprilično izblamirali. Strašno je koliki je bio nivo neprofesionalnizma i bahatosti kod nas. Nakon te turneje smo se isplakali, posvađali, pomirili i nastavili raditi“, rekao je on prisutnima.

Nikola Kužet iz grupe Shanghai street fight je podsjetio da je ovaj bend od samog početka vezan za Demofest. Naime, ideja za stvaranje benda rodila se upravo na ovom festivalu.

„Svoju prvu električnu gitaru kupio sam na buvljaku u Banjaluci za 10 KM, ali sam je ostavio kada sam počeo raditi. Odustao sam od stvaranja muzike, ali ne i od same muzike. A onda sam vidio demo bendove na Demofestu i kupio gitaru za svoj 30. rođendanu. Prve probe smo imali u vježbaoni Demofesta, na kome smo svirali 2014. godine. Imali smo samo dvije pjesme, ne znam šta bi bilo da su nam tražili i treću. Nakon toga se sve promijenilo“, ispričao je Nikola.

Grupa Važno obavještenje ove godine takođe slavi deseti rođendan, kao i Demofest zbog koga su snimili prve pjesme.

„Te pjesme su snimljene u nekom podrumu i naravno nismo prošli na takmičenje Demofesta“, rekao je Slobodan Lazičić iz Važnog obavještenja, te naglasio da se muzici treba pristupiti kao poslu.

Kada govorimo o planovima za naredni period, ovaj bend će do kraja godine objaviti sing sa spotom, Shanghai street fight će završiti album i nastaviti sa svirkama, dok će Sopot završiti svoj četvrti album.

„Sva sreća pa se ne bavim muzikom zbog slave već zato što je volim. Ja želim da stalno sviram, a da bih  to radio mora mnogo više stvari da se naprave, prvenstveno na medijskom planu, kako bi organizatori imali više vremena za nas. Preko medija publika dolazi do nas“, rekao je Petar, te u šali rekao da će Sopot sam sebi stvoriti predgrupu, jer njegovi članovi imaju ukupno sedmoro djece.

Prilikom promocije su se u razgovor uključivali i predstavnici izdavačkih kuća iz regiona, kako bi bendovima dali savjete za dalji rad, ali i uporedili situaciju u BiH sa onom u njihovim zemljama.

„Diskografske kuće imaju mnogo krute ugovore za nove bendove, jer se 75 odsto njih raspadne u roku od godinu dana nakon snimanja prvog albuma. Od takvih bendova tražim da vidim njihovu budućnost, da će opstati i nastaviti sa radom“, naveo je Siniša Bizović iz izdavačke kuće Spona iz Hrvatske.

Muzičar, kompozitor i producent Đorđe Miljenović, poznatiji kao Skaj Vikler iz grupe Bad copy, smatra da je bendu potrebna samo dobra pjesma, jer ona uvijek pronađe svoj put do publike.

„Ne treba se osvrtati na globalizaciju i kapitalizam. Muzika je posao, to se živi svake sekunde, ne može se rokenrolom baviti samo vikendom“, rekao je on.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skorašnji članci

Bend New Deal prvi put u Tramvaju (Beograd)

U subotu, 24. februara, u kultnom beogradskom klubu TRAMVAJ nastupiće […]

Spremni !? Demofest jedanaesti put otvara konkurs za regionalne demo bendove

Demofest, najveći regionalni festival demo bendova u ovom dijelu Evrope, […]

Northwest (UK) u Novom Sadu i Kragujevcu

Eksperimentalni dream pop bend iz Engleske, Northwest, održaće koncert 21. […]

Memorijalni koncert za Floksija

Na dan rođenja zaječarskog muzičara Branislava Nikolića – Floksija, koji […]

Omar Hakim & Rachel Z “OZ Experience” na Nišvilu

  Jedan od najpoznatijih bubnjara na prelazu iz starog u […]

Demofest – zahvalnica Ministarstvima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine

Demofest, regionalni festival za afirmaciju demo bendova, koji ove godine […]

STONED HEADS ponovo u Zaječaru

U petak, 2. februara, u Omladinskom centru u Zaječaru ponovo […]

Borski NEW DEAL nastupa u Omladinskom centru u Zaječaru

U subotu, 20. januara, u Omladinskom centru Zaječar nastupiće borski […]

Nišville: Specijalni popust za Nišville 2018 do 20. januara

Internacionalni niški jazz festival „Nišville 2018“ održaće se od 3. […]