51. Gitarijada : Najbolji Ki (Kumanovo) i Opposite Way (Niš)


Završila se još jedna Gitarijada u Zaječaru, 51. po redu. Pored velikih zvezda revijalnog dela programa, najviše pažnje ipak posvećujemo onima zbog kojih Festival i postoji, a to su demo bendovi. Ove godine nakon nastupa 16 takmičarskih bendova, izabrano je njih 8 za onaj poslednji krug, a to su: Bob Rok, Aritmia, Antidepresiv, Ljudi u Glavi, Ki, Amnezija, Opposite Way i Plutonia. Na kraju večeri, glavnu nagradu po odluci žirija osvojili su momci iz Kumanova, grupa Ki, dok je publika za najbolje proglasila bend iz Niša, Opposite Way.


Foto: Milena Ilić

Ki  je electro art, bend iz Kumanova, Makedonija. Nastaje početkom 2015. godine. Nesvakidašnji zvuk, eksperimentiranje i igranje sa muzičkim stilovima i podžanrovima, propraćen autentičnim tekstovima, je glavna karakteristika ovog novog benda  koji ima šire ciljeve, a kao nagradu na 51. Gitarijadi, osvojili su kompletnu produkciju albuma.

Dati bendovima priliku da sviraju na bini, da ostvare svoj san i da tih pet minuta žive svoj san, to je najveća nagrada, da se popne na binu i odsvira što ima – rekao je Aleksandar Kraljevski, član kumanovskog benda Ki, nakon proglašenja pobednika 

Foto: Milena Ilić

Bend Opposite Way je nastao januara 2015. godine. Počeli su od obrada classic rock-a, hard rock-a, alternativ rock-a, njihovih omiljenih muzičara, a u skorije vreme ubacili su blues muziku i jazz improvizacije. 

Pobeda po oceni publike nam mnogo znači, jer je publika najbitnija u celoj priči. Mi smo izuzetno zadovoljni što se tiče toga. Došli smo da sviramo i da podelimo našu energiju sa publikom, reakcija je bila neverovatna. Izjavio je Dušan Kostić, član niškog sastavaOpposite Way. 

Moramo još jednom pomenuti da je ovogodišnji Rokonačelnik, Radomir Mihailović Točak, otvorio 51. Gitarijadu, nakon čega su pored takmičarskih bendova nastupili: Bajaga, Riblja Čorba, Psihobilje, pobednici 50. Gitarijade Hadži Prodane Duše, neprikosnovene zvezde Festivala The Cult, Dejan Cukić & Spori ritam bend, Generacija 5, Nazareth i Huti Ota Tre. 

Vujadin Milošević, zamenik predsednika organizacionog odbora 51. Gitarijade i član Gradskog veća grada Zaječara,  izjavio je da su zadovoljni organizacijom i kompletnim ishodom. 

Zamisao je da Gitarijadu kao Festival podignemo na viši nivo. Postoji nekoliko Festivala, a mi naravno pretendujemo da budemo najbolji. Ovo je poslednji bastion rokenrola u Srbiji. 

PR Festivala i član žirija 51. Gitarijade, Jadranka Janković, potvrdila je činjenicu, da je plan da demo bendovi sviraju  između nastupa velikih imena revijalnog dela odlična ideja.

Ovaj Festival je uvek bio naklonjen demo bendovima i oni su glavni prioritet, zato im je i pružana prilika da ne sviraju na početku, nego da jednostavno nastupaju između dva velika benda i dele binu sa hedlajnerom. 

Ranijih godina, u vreme Gitarijade se uvek očekivao prema nekoj tradiciji bar jedan kišovit dan, ali ovoga puta i s obzirom na činjenicu da je najstarija rok manifestacija održana u junu, to se nije dogodilo, a tropske temperature nisu sprečile publiku da  uživa na trodnevnom koncertnom rok spektaklu. Gitarijadu je pratilo preko 150 novinara i fotoreportera.  

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Skorašnji članci

RITAM NEREDA slavi 30 godina postojanja u Domu omladine

Kultni novosadski sastav RITAM NEREDA koji ove godine slavi punih 30 godina postojanja […]

NS KONCERT GODINE slavi punoletsvo!

Osamnaesti NS Koncert godine biće održan u subotu 09. decembra, […]

Bend RITAM NEREDA priprema spektakl 18. novembra

Verovatno ste već iz svih izvora čuli da će RITAM […]

IRON MAIDEN se vraća u Evropu! UP THE IRONS!

Nаkon uspešne globаlne turneje 2016-17. U cilju podrške njihovom 16. […]

Legendarna ARKONA u Novom Sadu

Serbian Hellbangers i SKC Novi Sad ponosno predstavljaju bend ARKONA. […]

NIČIM IZAZVAN NAJBOLJI REGIONALNI IZVOĐAČ NA „2017 MTV EMA“

MTV EMA – godišnja dodela MTV muzičkih nagrada koja se […]

RITAM NEREDA slave 30 godina u Novom Sadu

Novosadski sastav RITAM NEREDA u subotu 18. novembra obećava koncert […]

U2 dobitnici MTV GLOBAL ICON priznanja

Legendarni irski rok sastav U2 ovogodišnji je dobitnik prestižnog priznanja […]

Pripremite se za nastupe zaječarskog benda HCZ

U petak, 10. novembra, zaječarski bend HCZ nastupiće na Beer […]

Zaječar: RHCP World Tribute uživo u Omladinskom centru

Definitivno koncertni događaj 2017. godine u Omladinskom centru. Nakon brojnih […]