Na današnji dan, 11. decembra 1962. godine u Sarajevu, rođen je Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić.  Srpski rok muzičar, kompozitor, glumac, pisac i nekadašnji televizijskirežiser u Jugoslaviji.

pictures-2012_december-Nele_Karajlic_520445232Rođen je i živeo je u Sarajevu. Tokom 1980-ih godina bio je poznat kao pevač grupe „Zabranjeno pušenje“ i glumac i pisac u popularnoj televizijskoj seriji „Top lista nadrealista“.

Aprila 1992. godine, usled izbijanja građanskog rata u Bosni i Hercegovini je izbegao u Beograd, gde je s novom postavom nastavio rad grupe No smoking orkestra. Komponovao je muziku za film Emira Kusturice „Crna mačka beli mačor“ iz 1998. godine. Takođe je komponovao, ali i napisao scenario, režirao i glumio u seriji „Složna braća“ 1995. Osnivač je pokreta Novog primitivizma.

Nele je se rodio u Sarajevu. Porodica mu je bila deo srednje klase, poticala je iz Kladova u Srbiji. Otac Srđan bio je lingvista i profesor orijentalnih nauka na Univerzitetu u Sarajevu.

Nele je kao dečak bio veoma nestašan te kratkog nivoa pozornosti. Svoj „doktorat“ i nome de guerre Nele zaradio od komšija vršnjaka, pošto su se svi oni u polušali identifikovali sa partizanima. Nakon srednje škole, počeo je da studira orijentalizam na Univerzitetu, ali studiranje nikad nije završio zbog skorašnje muzičke i TV karijere.

Kako su muzika i Zabranjeno Pušenje, sredinom 80-ih, počeli da postaju sve popularniji u Jugoslaviji, Nele je postao jedna od poznatijih ličnosti javnoga života u zemlji.

On se često upuštao u ono za što je znao da će izazvati kontroverze i burnu raspravu. Neke od tih, kao famozna epizoda za Maršalom danas se doimaju zaista smešno, premda su u sistemu nakon Tita uzrokovale veliku pometnju. Spomenuti slučaj desio se 1984. godine, kad se za vreme koncerta pokvarilo pojačalo, što je Nele prokomentarisao kao „crko Maršal“, publika prihvatila, a vlast protumačila kao ironičan komentar na Titov račun. Zbog ovoga su usledile i neugodne sankcije za Zabranjeno Pušenje.

Što se tiče nastupa, dr Nele Karajlić je vjerojatno bio prvi jugoslovenski rock frontmen koji je preuzeo zaista aktivan pristup pred masama. U potpunosti iskoristivši opremu na pozornici, penjao bi se po njenim zidovima, skakao među publiku, skidao odjeću, simulirao fellatio na mikrofonu, pokazivao srednji prst publici itd. Jedan osobit slučaj bio je tokom turneje 1985/86. u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu (mjestu gdje se često ugošćavaju operski pjevači i simfonijski orkestri, pa ima i klavir spojen zavrtnjima za pozornicu) kada se popeo na spomenuti klavir i simulirao spolni odnos s njim tokom dužeg vremenskog perioda, zbog čega je od publike dobio bodrenje, ali i ljutnju mnogih purista.

Neletova grupa  ostvarila je  uspeh u kratkom vremenu. Njihov prvi album „Das ist Walter“ pojavio se 1984. godine, te je uskoro postalo jasno da njihova popularnost neće biti ograničena na područje Sarajeva. Nakon toga usledila je turneja po Jugoslaviji, zbog čega na Neleta biva usmjerena veća pažnja. On i njegovi momci odsvirali su rasprodati  koncert u Hali sportova u Beogradu sa kapacitetom od 6000 mesta. U ovo vreme Nele je takođe glumio u TV emisiji Top lista nadrealista.

Sledećih sedam godina, Zabranjeno pušenje snima još 3 albuma, održava bezbroj rasprodatih  koncerata, a nakon 1991. godine, Nele i Sejo Sexon odlučili su da se raziđu i i krenu svako svojim putem. Njihov odnos je uvek bio u središtu benda, pošto su većinu pesama i muziku stvarali njih dvojica.

Okolnosti pod kojima je Nele napustio  Zabranjeno Pušenje ostaju nejasne. U kasnijim intervjuima Nele je , naime, eksplicitno izjavio da je Pušenje prestalo , kada je Sejo rekao Neletu 1991. godine  da više neće svirati u bendu, i da to nije imalo veze sa ratom. Sejo naprotiv kaže da se sve to desilo po Neletovom odlasku u Beograd u proleće 1992. godine, kada je počeo rat u BiH.

Prema izjavama nekih medija, što god da je bilo, ostaje činjenica da su im se putevi razišli – i otada nije bilo znaka da će se susresti uživo, licem-u-lice – osim kada je umro Sejin otac. Tada su se Nele i Sejo sastali u baru, na piće što je potrajalo do dugo u noć, kako je Nele izjavio u jednom intervjuu.

Opširnije na: Nele Karajlić

foto: Nele…

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here