Najveći evropski open air singer songwriter festival Exposure Music festival i ove godine u Hrvatsku dovodi kantautore iz cele Europe. U jedinstvenom muzičkom krugu s osam pozornica, na sedmom izdanju EMF-a predstavi će se, abecednim redom: Aklea Neon, Ana Marti, Bojan Petovari, Boyana Zhelyazkova, Chris Pookah, Daisy Dives, Daniel Artiček, Fiore Lazzerini, Juan Navarro, Laura Hoo, Marcus Stone, Marina Elezović, Milan Kosanović, Vesna Mitić- Žad, Vicky Halo, Viki Racz.
 
Aklea Neon je osječka kantautorka i putujuća muzičarka koja svoje afro-soul etno-beats harmonije kanalizira celim telom – nogom na pedal looperu, rukom na gitari i MIDI controlleru s glasom koji rezonira do temena. Uvek spakirana i spremna krenuti dalje, Aklea širi krugove pa tako stiže i u muzički  krug ovogodišnjeg Exposure Music Festivala. Multiinstrumentalistkinja Ana Marti na EMF stiže iz Palma de Mallorce gde trenutno živi. Preferira gitaru zbog senzibiliteta, a nezina muzika rađa se iz mešavine slatkoće bolera i Havane, pankerskog bunta te radosti folklora. Valpovački kantautor Bojan Petovari veliki je zaljubljenik u muziku koji je najveću inspiraciju za autorski rad našao u Tanzaniji gde je učenicima u selu Majohe svirao ukulele s ciem razvijanja komunikacijskih veština na engleskom jeziku. Iz Sofije dolazi mlada bugarska kantautorka Boyana Zhelyazkova koja je sa svojom violinom već odradila turneju preko pola sveta i objavila EP. Sarađivala je s vodećim bugarskim pesnicima, a ima iskustva i u pisanju glazbe za predstave. Chris Pookah škotski je kantautor koji, uz gitaru, svira irski bouzouki, mandolinu te perkusije. U svojim nastupima, uz muziku  koja spaja folklornu i svetksu muziku pojačanu s rock i džez elementima, donosi pomalo mistični štih. Svirao je na mnogim evropskim festivalima, a ove godine predstavi će se i publici jedinstvenog hrvatskog „muzičkog Stonehengea“. Daisy Dives mlada je kantautorka s trenutnom adresom u Zagrebu. Uz koketiranje s akustičnim melankoličnim pesmama te inspirirana post punk pokretom, Daisy formira svoj muzički kurs prepoznatljiv po spoju nežnog vokala i sanjivog zvuka gitara. Daniel Artiček je svestrani umetnik: kantautor, pesnik i muzičar koji dolazi iz Kamnika u Sloveniji. Po profesiji je geodet, po zanimanju grafički dizajner, fotograf, drvosječa… po srcu muzičar, emocionalni kultivator i humanista, a na EMF-u će se predstaviti gitarom, vokalom i usnom harmonikom. Fiore Lazzerini je italijanska folk-pop muzičarka koja iza sebe ima jedan EP i studijsko izdanje objavljeno ove godine. Uz niz nastupa po Italiji i Sloveniji, posetila je već i Hrvatsku te se, ponesena dobrim iskustvom vrlo rado vraća, ovaj put na Exposure Music Festival.
 
Juan Navarro ekvadorski je muzičar koji trenutno živi u Španiji gde kao frontmen radi u bendu Aviators te svira gitaru u grupi The Prussians. Na EMF će u singer-songwriter varijanti predstaviti muziku Aviatorsa koja je svojevrsna fuzija različitih kultura i muzičkih žanrova. Iako trenutno živi u Berlinu, Laura Hoo muzičarka je koja stiže u Jakobstada u Finskoj te će se predstaviti svojim bluesy nordic folkom na engleskom, švedskom i finskom. Misija joj je spajati ljude putem muzike. Marcus Stone je britanski kantautor koji se može pohvaliti s 20 godina karijere. U muzici se trudi biti iskren, otvoren i autentičan, s glavnim ciljem da stvori nešto što pokreće ljude. Uz poseban stil sviranja, opisuje ga snažan vokal koji mnogi upoređuju Paulom Wellerom, ili Eddiejem Vedderom. Marina Elezović je mlada hrvatska indie kantautorka koja je, kako kaže, gitaru počela da svira već s 10 godina nakon što je videla Elvisa i poželela da bude kao on. Iza sebe ima brojne nastupe te ističe kako su joj najlepše gaže ulične svirke gde je istovremeno i muzičar i promatrač. Milan Kosanović dolazi iz Kljajićeva kraj Sombora u Srbiji. Iako tvrdi kako se muzikom bavi isključivo iz ljubavi te da nema prevelika očekivanja, njegove pesme na tragu su stila poprilično ambicioznog autora. Iz susedne Srbije (Novog Sada) dolazi i Vesna Mitić – Žad koja se muzikom i folklorom bavi čitav život – bilo kao pevačica, kantautorka, ili plesačica. U muzičkom krugu Exposure Music Festivala predstavi će se svojim autorskim alternativni pop – rockom. Austrijska kantautorka iz Beča, Vicky Halo voli deliti svoju strast prema muzici i na svakoj pozornici se oseća kao kod kuće. Sarađuje s mnogim evropskim muzičarima, a publiku EMF-a spremna je očarati svojim zanimljivim melodijama i osećajnim vokalom. Sličnog imena kao prethodno najavljena, Viki Racz stiže iz Budimpešte. Mađarska indie-folk kantautorka na Exposure Music Festival donosi brže ritmove prožete orijentalnim melodijama, ali i nešto nežnije harmonije koje prenose posebne priče. Nena muzika inspirirana prirodom savršeno će se uklopiti u ambijent Ranča Kurilovec.

Exposure music festival, od milja nazvan „Glazbeni Stonehenge“, interaktivni je showcase festival koji okuplja najbolje od međunarodne kantautorske sceneSedmo izdanje EMF-a održa će se 14. i 15. juna 2019. godine na Ranchu Kurilovec, prekrasnoj lokaciji u neposrednoj blizini Velike Gorice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here